If you can dream it, you can do it.

Divat, könyvek és a többi

Youtube- csatornákat kritizálok #1.

CsChannel

2017. március 30. - Coco Chanel Eszterrrka

Sziasztok! Egy újabb sorozat, amibe belekezdek, meg vannak vele terveim, bla, bla. Úgy gondoltam, hogy a Youtube manapság a fiatalok körében átalgosan népszerűbb, mint a legnagyobb kereskedelmi csatornák, tehát egyszerűen megőrülünk ezért a videómegosztó oldalért, és persze ennek feltöltőiért. Bevallom, a tpikus dumán túl, hogy egyébként tévét egyáltalán nem nézek, a Youtube- on viszont órákat vagyok képes elütni (értelmes, eseménydús élet level 100000), számos csatorna van, amelyet rendszeresen követek, akár feliratkoztam rá. Vannak állandó kedvenceim is, mint kb.mindenkinek.

Na, és most, hogy ezt a tőlem igencsak szokatlenul elegáns és átlagos bevezetést megejtettük, jöjjön a fő rész.

(Egyébként úgy gondoltam, mivel nem szeretném ezt a sorozatot is azzal elcseszni, hogy már a legelején elvezsem mindenkinek a kedvét az olvasástól, így egy olyan csatornával kezdeném, amelyiknek feliratkozója vagyok, nagyon szeretem és sok rosszat nem tudok róla mondani... De erről a későbbiekben)

 

CsChannel

Regisztrált: 2011.1.30

Üzemeltető: Csomor Balázs (Csebe99)

Téma: Vlogok és érdekességek humorosan. Vagy valami ilyesmi. (Ez picit olyan, mintha én mondtam volna, pedig csak lelestem Youtube- ról, tehát plusz pont Csebének, amiért ebben magamra ismertem benne.)

Feliratkozók száma: (E pillanatban) 218 378

Link a csatornához: https://www.youtube.com/user/MrCsomi

 

Tehát, akkor leszögezem, hogy mindig az akár holtunalmas csatornatörénelemmel kezdem majd, ha valaki esetleg nem ismerné az adott csatornát. Bár általánosságban ismertebbekről lesz itt szó, terveim szerint, de hátha. (Azonban, ha valaki szerint gördülékenyebb volna ez egész enélkül, az kommentben jelezze.)

A csatorna legelső videója egy csodálatos, 16 másodperces műremek, méghozzá ,,Kártya lebegtetés (MEGOLDÁS a leírásban)'' címen. A hatalmas MEGOLDÁS a leírásban, ez nyilván vonzza a százezreket. Mondom ezt 4 követővel rendelkező, minden mondat végére zárójeleket biggyesztő, kezdő bloggerként. Az irónia minden esetre nem hiányzik belőlem. Szóval. A videó 5 éve került feltöltésre, amit bárki remekül ki tudna puskázni, de mindegy, muszáj volt megemlítenem. Ezalatt lett 38 005 megtekintése, aminek gondolom jelentős részét (vagy az egészet) teszik ki azok, akik a csatorna első és az előrejelzések szeritn, illtve jelenleg utolsó reakcióvieója révén jutottak el oda. Bevallom, ebben a 38 000 emberben én nem vagyok ott, nem tudom, valahogyan én túl kultúrálatlan vagyok ahhoz, hogy eme mesterművet megtekinthessem. Hm. Ez eléggé cikizésnek indul, és akkor még sehol sem tartunk.

Eleinte az egész valami bűvészcsatornának indulhatott, hiszen huzamos ideig a tartalmat 14 Balázs és Tamás bűvésztrükkjei- rész tette ki, illetve egy, a ,,sössönk'' kifejezés által ismertté lett főzővideó. Egyébként ezekből is csak bevágott részleteket láttam az újabb vieókból, de a történelmet illetően kihagyhatatlanok.

Aztán jött egy hosszabb, termékenyebb gameplay- korszak, Minecraft- gameplayek, meg mindenféle, ha valamihez, akkor ehhez valóban nem értek. De ekkoriban a csatornán voltak olyan hasznos tippeket tartalmazó videók is, mint a Füstbomba készítése 1 perc alatt, meg hasonlóak. Nekem személyes kedvencem a Horror a kertben -> Csak erős idegzetűeknek, ami nem semmi, egy 10 éven aluliak számára nem ajánlott videó. Hát igen, mindenki mélyen kezdte. (Na jó, én még nem is emelkdtem fel.)

Akkor most már sietnék is, a lényeg, hogy a srác 3 éve még a 400 feliratkozót is ünnepelte egy vloggal, mára pedig több mint 200 000 feliratkozóval rendelkezik. A régi vlogjait néha még el-elnézegetem, de valahogyan annyira olyan hangulatúak, mint én a kis blogommal: kezdetlegesek. Nem jut eszébe szó (és ez beszédnél jóval bocsánatosabb, mint nekem az írásnál), kapkod, de közben vontatott, még a témák is valamelyest tisztázatlanok, ilyesmi. És így eírva tényleg tiszta én- sztori.

De kis időn belül a videók kezdtek kitisztulni, a kissrác felnőtt, a tartalom érthetőbb, igényesebb, kellemesebb lett. Ezzel párhuzamosan pedig, teljesen érthető módon nőtt a feliratkozók száma is. Egészen a mai helyzetig.

Na, most hogy mindenki elaludt már a bevezető 3000 mondaton, jöhet a lényeg:

Én a csatornát valamikor körülbelül egy éve fedeztem fel, amikor egyik barátnőm, aki szintén lelkes CsChannel- néző megmutatta nekem a Legdrágább dolgok című vlogot. A humor nem erőltetett (na, ebben tanulhatnék tőle), élvezhető beleszinkronizálása az egyébként teljesen érdekes témájú, akár valamilyen szinten komolynak is mondható videókat joggal teszi többszázezres nézettségűvé. Aztán következő a Hülyeség az interneten (röviden HAI) című sorozat volt, ami annyi hülyeséget, de egyben akár hasznos dolgot tartalmazott, hogy azt hittem volna, hogy szétrobban a fejem, ha nem a CsChannelen találkozom ezzel. A személyes kedvenc sorozatom a csatornán egyébként, vannak részek, amiket többször is láttam, valahogyan nem akarom megunni.

De az egész tartalom fő jellegzetességei a vlogok, amikben hasznos információkon túl (ez jaj, de hivatalos lett) annyi poént találunk, amennyi csak jólesik. De nem beleerőltetve az unalmas tények tömkelegébe, hogy az ember kényszeredetten elhallasson egy ,,hahahá''- t, hanem gördülékeny, természetes módon, egyedi, és ritka esetekben (amikor általában Csebe is jól lepisszegi saját magát) lopott poénokkal dobja fel az egyébként élvezehtő módon, titkosan bevitt tudást. A srác videó esetenként olyanok, mint egy nagyon érdekes tanóra, ahol a tanárnak ütős humora van, emellett pedig remek beszédkészsége, amivel leköti a hallgatóságot.

Ennek egyébként ékes példája az 50 érdekesség című videó, ahol a 30.tényig kaptunk szuper érdekességeket, amikből tudat alatt lehetett egész sokat tanulni, de ezután, vicces, ámde nem erőltetett, élvezhető módon Csebe meglehetősen begyorsított, felpörgette az eseményeket, és marha nagy hülyeségeket (bár igazakat, de marhaságokat) kezdett sorolni, ezzel fárasztva minket. Mármint ez egy vicc akart lenni, csak nem sikerült. Mert egyébként maga a videó végig élvezhető vol, ne lépett át semmilyen határt, egészségesen volt szórakoztató, emelett azonban olyan dolgokat is megtudhattunk, mint az ég nem mindig kék, a fű pedig nem mindig zöld.

Az egész csatorna és a srác legnagyob negatívuma azonban (mert nem is én volnék, ha végig csak áradoznék...Jó, oké, az elej nem éppen volt áradozás)... Nos, sokat el fog árulni. Ugyanis a legnagyobb negatívuma annyi, hogy oldalra dobott hajjal hasonlít Justin Bieberre. Tehát ja, nagyon sok rosszat gondolhato róla, ha ez a legrosszabb. (Bár mi tagadás, ez azért tényleg nem a legjobb dolog- mármint most csak humorizálni próbálok.)

 

Nos. Azt hiszem, a sok jót (meg Justin Biebert) felesleges volna tovább szaporíatni. (És ezesetben Justin Biebert tényleg.) Én személy szerint az egyik kedvenc videsomnak tartom, a közte és Bieber közötti túlságosan nagy hasonlóság ellenére is.

Ha egy kicsit összekapkodott lett, azért őszinte elnézést, de sikerült egy óra leforgása alatt befejeznem a bejegyzést. Újabb rekord.