If you can dream it, you can do it.

Divat, könyvek és a többi

Depressziós, merengős kérdésekre válaszolok

Mi van, filozófus lettem???!!!

2017. június 07. - Coco Chanel Eszterrrka

Sziasztok! Igen, igen, most megpróbálok öngyilkos-jelölteket lebeszélni az elhatározásukról, vagy legalábbis valami ilyesmit szeretnék véghezvinni. Vagy ha nem is, de egyszerűen régen volt bejegyzés, ezeket a kérdéseket pedig egy jó barátnőm, Kira írta össze, kizárólag saját magának. De ismertek, nem tudtam nem belepofázni az életébe, és válaszolni. Egy egész internetnek.

Tehát a kérdések:

Ki vagyok én?- Erre minden ember különösebb megismerése nélkül lehet válaszolni. Egy különálló egyéniség vagy, mint ahogyan mindenki. Ez talán nem is olyan nagy cucc. De elsősorban nem ez vagy. Te főként TE vagy. És ne is légy más.

Mit keresek itt?- Vagy, létezel, élsz, élvezed az életet minden kis pillanatát. Utólag majd a szomorúak is értékesek lesznek. Mint mindenkinek. De ezek a pillanatok a tieid, nem veheti el tőled őket senki. És ettől különleges vagy.

Miért élek?- Ez minden embernél változó, de egy ugyanaz: van valami céljuk, küldetésük. Ne állj abba a sorba, akik ezt a célt nem veszik észre, esetleg csak magasról tesznek rá. Minden élet, ami megszületett egyszer, annak a végén van egy cél- legalább egy. De csak te gyárthatsz magadnak továbbiakat.

Miért vagyok csúnya?- Ez csak önértékelési zavar, idővel kinövöd. Én ebben nem tudok segíteni, maximum elmondom a közhelyt: mindenki gyönyörű valahol, mert igen, a belső szépség szebbé teszi a külsőt. Meg a magabiztosság is. Tehát bízz magadban!

Miért nem szeret senki?- Valaki mindenkit szeret. Legalább egy ember (félárva, esetleg árvaként is) mindenkit szeret úgy igazán. Végső esetben ezt keresni kell. De meglesz egyszer, szóval ne csüggedj!

Mi célból élek?- Ezt majd az ítélet napján megtudod. Csak annyit tudok mondani, hogy legalább egy célja van az életednek, te pedig gyárthatsz továbbiakat. Ahány ember, annyi cél, csak szeress, s az majd elér. (Emberek, tudjátok mit? Alacsony áron költök verset esküvői meghívókra stb.)

Mi értelme az életnek?- Erre a kérdésre évezredek óta keresik a választ, de mai napig nem született megfelelő. Mert erre valószínűleg nem létezik válasz, kereshetjük örökké. De alakíthatod úgy az életedet, hogy mindenképpen legyen értelme.

Vajon szeret valaki?- Mindenkit szeret valaki. Persze nem mindenki, de így is van ez jól. Addig jó, míg vannak akik szeretnek, és vannak, akik nem. Ne irts ki senkit az életedből (sajnos ez depressziósként megesik), és akkor legalább egy ember mindenképpen marad melletted.

Kiben lehet megbízni?- Ezt ki kell tapasztalni. Tapasztalatból tudhatod meg csak, hogy XY- ban meg lehet bízni, ZQ- ban pedig nem. Ezáltal sok rossz pillanatod is lehet, de sok jó is. Fő a pozitív gondolkodás. (Mondom ezt pont én... Khm.)

Miért vannak emberek?- Gondolom itt nem az evolúcióra kíváncsi a kérdező, hanem az emberek létezésének okára, miértjére. (Jó, az majdnem ugyanaz.) Csak annyit tudok erre mondani, hogy ez még nekem is túl filozofikusan elemezgethető, minden esetre legyen elég annyi, hogy ha nem volnának emberek, ez a kérdés sem volna. Innentől kezdve mindenki maga döntse el, mennyi időt érdemes neki erre a kérdésre, s annak kielemzésére szánni.

Mi az életcéljuk az embereknek?- Azt hiszem, ezt már eléggé kielemeztük.

Mi az a jó és a rossz ember?- Nincs olyan, hogy rossz ember. Mindenkiben van valami jóság, ami a legrosszabb esetben elhal. De egy gyilkosban is van egy jó ember- csak elfojtja valami. Sajnos nehéz ezt megérteni, minden esetre, nem kell mindjárt rossz embernek titulálni valakit, amiért hozott pár rossz döntést életében, hiszen nem tudhatjuk, mi áll a dolgok hátterében. A tipikus jó ember sem létezik azonban, mindenkinek vannak hibái. Szerintem nevetséges ilyen jelzőket használni- az ember attól ember, hogy vannak pozitív és negatív tulajdonságai is.

Miért jó célt elérni?- Mert boldogabbá tesz. És hozzáad valamit a lényedhez. Valamit, amitől ez TE vagy.

Miért jó szerelmesnek lenni?- Mert a világ egyik legszebb érzése, amit mindenkinek meg kell tapasztalnia legalább egyszer élete során. És mert boldogabbá tesz- ha néha szomorű is vagy ettől az érzéstől, és gyötör. Ennek ellenére is egy gyönyörű dolog, ne légy szomorú, mikor éppen átéled, ha viszonzatlanul is! Inkább sajnáld azokat, akik körül éppen nem rózsaszín a világ, ha rágondolnak egy ominózus személyre.

Mi értelme a szerelemnek?- Szerintem ez sem egy olyan kérdés, amin megéri gondolkozni. Ha szerelmes vagy, ne ez foglalkoztasson. Nem is kifejezetten lehet értelme- de boldog leszel tőle, ez pedig nagyon fontos.

Milyen lehet a halál?- Erre csak azt tudom mondani, hogy engem is nagyon érdekel. De majd megtudjuk. Nem tudok erre a kérdésre válaszolni, aki pedig tudna, az már sajnos nem teheti meg.

Kell félni a haláltól?- Nem, teljesen felesleges. Egyszer mindenképpen eljön. Addig pedig nem éri meg szétgörcsölni minden percünket. Ettől csak rosszabb lesz. Vidáman, minden pillanatot kihasználva kell élni, és akkor eszünkbe sem jut majd félni a haláltól.

Valaki szerelmes belém?- Jó, ezt így ilyen formában furcsa lesz megválaszolni, de lényegtelen. Neki azt a választ adtam biológiaórán, hogy "Na, ne röhögtess már, előtted ül!". Ide ezt így nem írhatom le, és sajnos erre nem tudok válaszolni. Ki is hagyhattam volna, de mindegy.

Miért kaptam életet?- Na, ez a kérdés sose forduljon meg senkinek a fejében! Tudod hányan boldogak azért, mert vagy és létezel? Valószínűleg nem. Mert (vigyázat, nem éppen szalonképes fogalom jön) baszott sokan vannak. Ez pedig már önmagában elég válasz kéne, legyen a kérdésedre, de amennyiben nem, gondolkozz el mélyebben azon, milyen pillanatai voltak eddig az életednek. A legfeleslegesebb apróságok is fontosak valahol. Talán pont azok a legfontosabbak.

Mikor halok meg?- Ha poénos akarok lenni, azt válaszolom, hogy az utolsó napodon. Mivel nem akarok az lenni, a válaszom egy egyértelmű nem tudom. Honnan is tudhatnám?

Kik a barátok?- Azok, akik mindig, minden helyzetben melletted vannak, de szólnak, ha nem helyes, amit teszel. Mint én most Kirának. Ne tegyen fel magának ilyen kérdéseket senki. És aki erről szól majd neked, az igaz barát lesz, garantálhatom. A barátok nem hagynak cserben, nem szúrnak hátba. Összetett egy fogalom ez... De azt hiszem, már szinte mindenki tapasztalta. Nem ragozom tovább.

Mi az a lélek?- A lényed egyik nagyon fontos összetevője. Jobban azt hiszem, nem tudom megmagyarázni.

 

Most egy picit félretettem a blog pozitív, viccesre szánt hangulatát, de néha kell ilyen is. Nem szeretném ezzel megváltani a világot, talán sok esetben hülységeket hadováltam. De mivel a velem egykorú barátnőm ilyen kérdésekkel küzd, úgy voltam vele, hogy ezzel valószínűleg nincs egyedül. És bár nem tudok segíteni, de a saját lelkemnek jót tett ezt kiírni. Lehet, hogy valaki másnak is jó lesz...

Lenne még ezer szó, amit ide le tudnék írni, de felesleges pazarolni az időt és a tintát. (Persze csak képletesen, hisz ez nem jelenik meg nyomatatásban.)

További szép napot, ígérem, legközelebb eltévedek a filozófia szakra tartó útról a stand-up felé, ahonnan valószínűleg borzalmas humorra vonatkozva kidobnának, de mindegy. Szóval legközelebb egy megszokott, idegesítően viccesnek lenni akaró (ilyen szókapcsolat nincs, magyar rulZ) bejegyzés jön. Sziasztok!