If you can dream it, you can do it.

Divat, könyvek és a többi

Sztárban sztár +1 kicsi

Rég volt ilyen bejegyzés, avagy kezdjük az évet megint a sztárokkal és a kicsikkel

2018. január 28. - Coco Chanel Eszterrrka

Sziasztok! Először is szeretnék boldog új évet kívánni mindenkinek, ugyanis igen, annyira ellógtam a blogolást, hogy időközben 2018.lett, méghozzá már a januárnak is a végén járunk. Rengeteget gondolkodtam, mivel is kezdjük meg ezt az évet, végül úgy döntöttem, hű leszek magamhoz és ahhoz a rovatomhoz, amelynek talán a legtöbb bejegyzése született, ráadásul tavaly is egy ilyen bejegyzéssel indult az év. Avagy véleményezzük kicsit a második Sztárban sztár +1 kicsit.

Ma este 18.45- kor a SuperTV2- n már elődöntővel jelentkezik a műsor, így természetesen kialakultak a kedvenc párosaim, illetve mindenkiről lett szilárd véleményem, ahogy ez tőlem talán nem meglepő. Mint az tudható, tavaly a Bereczki-Berki duó nagy fanatikusa voltam, idén valamiért úgy alakult, hogy olyan szintű kedvenc párosom, mint ők voltak, nem lett, de helyette sokkal pozitívabb színben tudott a szememben feltűnni minden kettős. Igazából hazudnék, ha azt mondanám, nem volt minden párostól legalább egy olyan produkció, amire azt mondtam, hogy na, igen, ez nem volt rossz. Sőt inkább kifejezetten jó.

Ha jól emlékszem, írtam egy bejegyzést arról, mennyire nem örülök az új évad hírének. Na, most ezt a cikket mindenki törölje ki a fejéből, ugyanis néha szeretek ellentmondani magamnak, most pedig erőteljesen nekimegyek a saját véleményemnek: szinte jobban szerettem ezt az évadot, mint az előzőt. Lehet, hogy azért, mert kevésbé szemléltem pesszimistán, lehet, hogy azért, mert minden idők eddigi leggyengébb Sztárban sztárja után következett, így pedig felüdülés volt, nem tudom. De azt tudom, hogy reménykedem a folytatásban, annak ellenére, hogy persze ennek a szériának is voltak kisebb-nagyobb hibái, nem is kevés, de alapvetően azt, amit hivatott hozni, a felhőtlen szórakozást és a hétköznapok sivárságából való kilépést abszolút hozta is. Voltak benne vicces és megható pillanatok, nagy éneklések, kevésbé nagy éneklések, remek átlényegülések és kellemes saját hangon előadott dalok is. 

Ugyan a feljebb is említett bejegyzésemben leginkább azt kifogásoltam, hogy az évadot ismeretlen gyerekekkel akarták elkészíteni. Végül csak két ismeretlen arc (Lingura Diána és Ádám Botond) szerepelt az új évadban, a többiek már ismerősek lehettek azok számára, akik jártasak a gyerektehetség-kutatókban, mondjuk, én pont nem vagyok az semennyire, így számomra tulajdonképpen az elejétől fogva teljesen mindegy kellett volna, legyen, hogy honnan szedik elő a szereplőket, én valamiért mégis problémáztam. Ja, és most jutott eszembe Varga Szabi esete, vagyis hogy egy tehetségkutatóban sem szerepelt, a nővérével ellentétben, akivel közös dala is van, valamint esetleg a családja révén lehet, hogy már ismerték páran, így őt most ne kapcsoljuk a teljesen ismeretlenekhez.

A műsor legnagyobb hibája végül ugyebár mégsem ez lett, hanem inkább a rossz műsorszerkesztés és zsűri. A szerkesztés több sebből vérzik, ott van például a korábbi Sztárban sztár évadokban már előadott dalok ügye. Ugyan a műsor engem még mindig szórakoztat (főleg a +1 kicsi verzió), de az ismétlődő előadók, nem először kapott dalok azért emlékeztetik az embert arra, hogy bizony a formátum már lecsengett, vagy legalábbis már a végét járja. Persze a jó számokat változatlanul produkálja. Igaz, voltak új dalok, új előadók, de ismétlődőek is jócskán (hogy csak az ismétlődő dalok közül párat megemlítsek, a Rednex Cotton Eye Joe- ja, a Bereczki-Szinetár- dal, a Hajmási Péter, Hajmási Pál, az If I Could Turn Back Time, valamint Jessie J Dominója mind-mind voltak már- és ez csak pár random példa), amit az elején talán még kifogásoltam, mostanra azonban már fütyülök rá, nem hagyom, hogy ez árnyékolja be a szórakozásomat. Persze ez szembemegy azzal, amit a Sztárban sztár elején megszokhattunk, de mondjuk azt, hogy már megszoktam én is, ahogyan a nézők nagy része.

A másik probléma pedig, hogy 9 adásban bizonyíthat az összes páros kiesés nélkül. Akkor miért ne lehetne úgy összehozni, hogy (szinte) mindenki nyithasson és zárhasson is egy adást? Jelzem, a Keresztes Ildikó-Lingura Diána, valamint a Notár Mary-Radics Jani páros kétszer-kétszer voltak elsők, míg a Tóth Gabi-Fodor Erik és a Hevesi Tamás-Horváth Csenge kettős háromszor-háromszor zártak adást. (Ha valaki nem emlékszik, Gabiék a Lady Gaga-Tony Bennett-tel, a Parno Graszttal, valamint a Mariah Carey-Michael Bubléval, Hevesiék a Bryan Adams-Pavarotti- dallal, a Lisa Stansfield-Barry White- tal és az Adele- lal is.) Ezen kívül többször voltak 9-8.- ként színpadra lépők. Igaz, Erikék egyszer voltak elsők, de ezen kívül a műsor második felében szoktak színpadra állni. Varga Szabi és Vastag Tomi ugyan nem zártak még egy estét sem, de folytonosan a műsor második felében vannak, talán egyszer vagy kétszer nem így volt. De vegyük például Ádám Botondékat, akik ugyan csak egyszer kezdtek adást, a legmagasabb rajtszámuk viszont az 5. volt, a "csak gyerekek" adásban. Kocsis Tibóék is általában az elején vannak. Ez elég béna szerkesztés, nem igaz?

A legnagyobb fekete pont azonban egyértelműen a zsűri. Jó, talán a két férfi taggal nincs problémám, igaz, Rákóczi Feri nekem sok tud lenni a "mindig mindenkit mindenért dicsérek"- stílusával, de legalább helyénvaló, tud működni élő show- ban, kellemes hangja van (rádiósként minimum), spontán tud lenni és tudja, mikor kell befogni. Király Viktor néha megenged magának minimális szakmázást és kritikát, de szórakoztató gyerekműsorba illően, engem az akcentusa sem zavar, és állíthatom, hogy ezzel a nézők többsége így van. Néha ugyan keresnie kell a szavakat, de legalább nem tűnik megjátszósnak, pláne a két hölgy mellett. Akik közül a kevésbé rémes Ábel Anita, ő legalább Rákóczi Ferihez hasonlóan tud működni élő műsorban, de engem zavar benne a túlzott Liptai Claudia- feeling, mindig olyan érzésem van, mintha őt akarná utánozni. És nem áll neki jól. Tóth Veráról jót meg nem nagyon lehet mondani. Igazából egyik Tóth lány se volt soha a szívem csücske, én elismerem, hogy mindketten nagyon tehetségesek, de ennyi. Kedvelni sosem tudtam őket. Vera sok, irritáló a zsűriben, értelmes megjegyzései néhanapján akadnak, de nem jellemző. A legnegatívabb pont pedig talán nem is teljesen csak neki tudható be, hanem a készítőknek is. Én legalábbis nem raknék egy műsorba testvéreket zsűri-versenyző felállásban. Tudom, ítélkezni könnyű, meg lehet mondani, hogy azt mondom, elfogult, közben, ha szigorú lenne, azt mondanám, irigy, csakhogy ez így nem igaz. Adjon neki jó pontot, ha ez a szíve vágya, az ízlésébe minek is kössek bele, nem igaz? Hisz nem ő tehet róla, hogy abba a szerencsétlen helyzetbe került, hogy a húgát kell, zsűrizze. Azonban a helyében nem tennék olyan kijelentéseket, hogy az ő húga az ország legjobb énekesnője, ami egyébként nem is teljesen állja meg a helyét (jó hangja van, de vannak nála jócskán tehetségesebb énekesnőink), ráadásul, aki erre azt mondja, hogy nem elfogult megjegyzés, az nem tudom, mit tart elfogultnak.

De akkor le a negatív pontokról, térjünk át a show legfontosabb részeire. A versenyzőkre. Kezdeném azzal, hogy véleményezem a számomra nem döntős párosokat, akiknél leszögezném azt is, hogy szerintem miért nincs helyük a top 5- ben, valamint persze a legjobb és legrosszabb produkciókra is kitérünk, hiszen nem minden csak fekete és fehér, mindenkinek vannak jobb és rosszabb napjai. Tehát az én 10-6. helyig elhelyezkedőim (kb. ilyen sorrendben, 10. helytől indulva):

Rácz Gergő és Malaczkó Anna: Na, jó, utolsó helyre tenni valakit a legnehezebb, de talán Anna az, aki leginkább lóg ki alulról a gyerekek közül. Persze ez talán betudható a korának is (hiszen a maga 12 évével az egyik legfiatalabb versenyző), valamint annak is, hogy ő inkább musicalszínésznőnek, mintsem énekesnőnek való, gondolom ezért is színészkedik már most is. Gloria Estefanként szólóban például nagyon energikus volt, hangban azonban nem igazán sikerült még átlényegülnie egyszer sem. Gergő a maga szériájában sem volt egy nagy szám, inkább egy gyengébb közepes, a +1 kicsiben eddig kétszer sikerült igazán jól hoznia a kapott előadót, Kozso és Michael Jackson esetében, utóbbi persze nem volt tökéletes, de korrekt produkció volt. De sajnos valahogyan ezen a két adáson kívül úgy éreztem mindig, hogy vérszegények, unalmasak, nem az ő műfajuk ez.

Keresztes Ildikó és Lingura Diána: Az ő párosuk az egyik olyan, ahol inkább a felnőtt, mintsem a gyerek taggal van a probléma. Ildikót én kedveltem a maga szériájában, a hatalmas energiái miatt. A hangot azonban ár ott sem tudta hitelesen hozni, ahogyan itt sem sikerült neki. Egyedül Peller Károly esetében próbált hangot utánozni, meg is tette, bár, mivel nem ismerem az eredeti előadó hangját nem tudom, ez mennyire sikerült neki. Dia szorgalmas, csinos és tehetséges, ő nagyon próbálkozik, az ő esetében azt veszem észre, hogy jobban járt volna, ha valaki olyat kap maga mellé, aki jól utánoz, ebben az esetben jó hatások érnék Diánát is. Sajnos ez nem így történt, így a párosuk nekem túlságosan semmilyen, a gyengébbik fajtából. Eddig talán a Hajmási Péter, Hajmási Páljuk tetszett, az sem volt az est legjobbja, de korrekt előadás volt. Jót énekeltek mindketten a Tell himben is, de abban ennyi volt. Ha nevet kéne nekik adnom, ők egyértelműen valami a jó hangjukról lenne, amit ki is eresztettek már párszor, csakhogy a műsor nem erről szól.

Tóth Gabi és Fodor Erik: Kicsit olyan beütésük van nekik is, mint a Keresztes-Lingura kettősnek. Gabi soha nem utánzott hangot a sima Sztárban sztárban sem, igaz, a külsőségeket mindig remekül levette. Most valahogy az az érzésem van a párosukkal kapcsolatban, hogy Gabi visszofogja Eriket, aki kifejezetten ügyes lehetne, ha volna kitől tanulnia. Ő egész jól utánzott Tony Bennett vagy a Parno Graszt énekesének öltözve, Gabi azonban valamelyest visszahúzza. A legjobbjuk talán az Aretha Franklin-George Michael volt vagy csak azért látom így, mert Aretha a között a kevés hang között van, amiket még Gabi is meg tud fogni. Eriktől ellenben inkább a Ganxta Zolee tetszett legjobban, hiszen az nagyon kívül esett a komfortzónájából, mégis remekül oldotta meg. Ebben az esetben viszont Gabi nagyon visszahúzta, aki nem csak nem hozta hangban Orsit, de ki is fulladt a szám végére. És ez is egy nagy probléma náluk. Ha az egyik jó, a másik kevésbé.

Hevesi Tamás és Horváth Csenge: Tudom, tudom, sokak kedvenc párosa, de én valahogyan nem tudok velük megbarátkozni. Csenge valóban az egyik legjobb hangú gyerek a mezőnyből, azonban van benne egy minimális Tóth Gabi- beütés, mármint azt illetően, hogy nem tudja elfeledni a saját hangjának karakterét. Eddig nekem talán Macklemore- ja volt a kedvencem, azonban itt jön az a hiba, amit az előző párosnál is felhoztam: általában ha az egyik jó, a másik kevésbé. Tamás remekül állt helyt a sima Sztárban sztárban, én kedvelem is, de ebben a műsorban néha talán azt éreztem, hogy sok. Amikor meg nem éreztem azt, akkor Csenge szuper hangját hallgattam vele duettben, csakhogy nem ezt akartam hallani. Sajnos nem tudom kiemelni, mi volt tőlük a kedvencem, mivel nem igazán tudok felhozni egy olyan esetet, amikor mindeketten együtt remekeltek. Az Adele- t pedig azért hagyjuk, mert igen, 15 évesen biztosan nehéz elénekelni a Hellót, Csenge remekül el is énekelte, de ismét saját hangon. Amit viszont elismerek, hogy abban az esetben a szerelmi bánat miatt való szenvedést szépen elkapta, pedig mondta is, hogy sosem élt még át ilyen fájdalmat. Ha duettben ki kell valamit emelnem, az legyen talán a Sean Paul-Dua Lipa, bár Csengének ez testhezálló volt, Tamás meg elrappelt a háttérben.

Kocsis Tibor és Zöldi Lara: Velük talán az a legnagyobb baj, hogy a legtöbb esetben a színpadon állva sem tűnik el köztük a szintkülönbség. A tavalyi Király Linda-Tabatabai Najd Flóra vagy Feke Pali-Kornis Anna páros esetében nagy plusz volt, hogy tökéletesen egyenrangú énekesek tudtak lenni. Nos, Tibóék esetében eddig talán csak az Annie Lenox-Hozier- duettben láttam elveszni a különbséget, ráadásul ebben jól is hozták a kapott karaktert. Egyébként azért vannak ilyen elöl a listámon, mert igazából mindketten ügyesek, tudnak utánozni (Tibó ezt a második helyével a Sztárban sztárban be is bizonyította, Larának pedig gondoljunk csak a Lajtai Katijára, például), csak talán más partnerrel jobban jártak volna mindketten. De egyébként aranyosak, ők legalább tényleg megtestesítik a "Sztárban sztár +1 kicsi" címét (bár az a +1 kicsi inkább a tinédzser szinonimája ugyebár), de néha sajnos nem tudok elfeledkezni a köztük lévő korkülönbségtől, ami elé fura szituációkat eredményez egy Whitney Houston-Enrique Iglesias- dalnál.

És akkor jöjjön az én kis top 5- öm, amit most már nem nehéz kitalálni, hogy kik, és igazából az, hogy köztük valamiféle sorrendet állítsak össze, az szenvedős, mivel felőlem közülük bárki állhatna a dobogó legfelső fokára, de akkor lássuk:

Notár Mary és Radics Jani: Mindössze azért nincsenek előrébb, mivel a teljesítményük erősen ingadozó. Jani az egyik legerősebb hangutánzó a csapatban, Mary pedig már a maga szériájában is remek volt, de néha van egy olyan érzésem velük kapcsolatban, mintha túl sok múlna a kapott feladatukon. Nagy Ferót jól hozták, a Tina Turner-Eros Ramazotti- előadásuk frenetikus volt, ahogyan Charlie és Cserháti Zsuzsa bőrében is tetszettek. De egy Robbie Willams-Kiylie Minogue- gal már nehezebben tudtak mit kezdeni, az nem is sikerült olyan erősre. Összességében voltak kiemelkedő és gyenge produkcióik is, de a potenciál és a hangutánzásra való készség alapjában véve mindkettejükben megvan, ráadásul általában amikor az egyik jó volt, akkor a másik is, ami azért nagy pozitívum.

Kozma Orsi és Ádám Botond: Az ő párosukban valahogyan a szimpátia, a köztük érzékelt összhang is közrejátszik abban, hogy kedvelem őket, hiszen Botond viszonylag kevésszer törekedett eddig tökéletes hangutánzásra nyilván a korából kifolyólag. Ők azok, akiket a műsor szerkesztői nem igazán kényeztetik el jó feladatokkal, a műsor elején is szoktak a színpadra állni, mégis kedvelhetőek és jók tudnak lenni. Orsi általában remekül hozza a kapott karaktert mind hangban, mind külsőségekben, Boti többnyire inkább csak utóbbiban, de így is jól működnek együtt. Tudnak szórakoztatók és aranyosak egyaránt lenni, én egy mélyebb mondanivalójú, komolyabb  dalt szívesen hallgatnék egyszer tőlük, amennyiben továbbjutnak. Még egy dolog van, amit nagyon kedvelek bennük: a kiegyensúlyozottságukat. Hétről hétre azonos színvonalon tudnak megfelelni, van egy stabil versenyzési stílusuk. A kedvencem eddig a Mészáros Ági-Latabár Kálmán volt, Orsi fürdött ebben a szerepben, színészileg mindketten remekül hozták, emellett szórakoztatóak is voltak, főként Botond.

Nagy Adri és Nagy Bogi: Az egyik legkiegyensúlyozottabb páros, ráadásul ők az egyik olyan kettős, akik között leginkább érzékelem az összhangot mind a színpadon, mind a kisfilmben. Őket sem mindig pakolják meg a jó feladatokkal, de még a leginkább övön aluli feladatokat is teljes erőbedobással, lehetőségeikhez mérten legjobban oldják meg. Adri amellett, hogy maga is mindig szuperül hozza a kapott karaktert, elég nagy tért ad Boginak, hogy ő tudjon főként érvényesülni, hiszen elvégre is ez a műsor a gyerekekről szól. Boginak alapból gyönyörű hangja van, amivel szuperül tud játszani, ráadásul nagyon látszik rajta, hogy hétről hétre élezi, amit csinálhat, akkor is, ha az éppen nagyon kívül esik a komfortzónáján, szinte megoldhatatlan számára. Volt persze olyan hét, amikor jobban remekeltek, mivel testhezállóbb dalt kaptak, de összességében ők is tudnak hozni egy szintet. Most egy legjobb produkciót elég nehéz volna kiemelni, imádtam a Koncz Zsuzsa-Gergely Ági- duettet, a Cher-Cindy Laupert, a Kesha-Pitbullt, de bármilyen övön aluli is volt számukra, pont azért, mert kihozták a maximumot a lehetetlenből, nekem az Animal Cannibals- rapjük is tetszett. Bogi szólóban is remekelt, egyrészt gyönyörű, orosz babákat idéző Anasztázia volt, másrészt pedig gyönyörűen is énekelt.

Vastag Tamás és Varga Szabolcs: A következő kiegyensúlyozott kettős, akik eddig mindien héten ugyanazon a színvonalon tudtak megfelelni. Oké, a sztorihoz hozzátartozik, hogy míg Adriék azért kaptak pár megoldhatatlan feladatot, addig Tomiék eddig mindig elég testhezálló dalt kaptak, de azért így is karakterek elég széles skáláján mozogtak, és mindet remekül hozták is. Velük kapcsolatban is elírhatom azt, hogy Tomi amellett, hogy nagy teret biztosít Szabi számára az érvényesüléshez, ahhoz, hogy ő legyen a hangsúlyosabb, maga is remekül hozza mindig az eredetit, mind hangban, mind megjelenésben. Szabi esetében pedig külön örülök, hogy (talán) véglegesen sikerült kitörnie a nővére és az apja árnyékából, és bebizonyíthatta, hogy a Varga családban még annál is több tehetség van, mint amennyit eddig láttunk, hallottunk. Egy kedvenc produkciót kiválasztani elég nehéz, talán a Tom Jones-Jerry Lee Lewis, aminek a hangulata is nagyon elvitt engem, de persze ehhez rengeteget tettek hozzá ők is. Szabi szólóban is annak az esetének az egyik legjobbja volt, úgy énekelt, olyan erővel, ami 16 évesen azt mondanám, hogy majdnem lehetetlen. 

Veréb Tamás és Fodor Eliza: Nos. Első helyet nagyon nehezen adok, mivel úgy érzem, ebből a top 5- ből bárki nyerne, tökéletesen elégedett volnék. Talán nem is ők a legkiemelkedőbbek. Valahogyan ennél a helyezésnél egy kicsit az "esélyeket" is latolgattam, én pedig úgy gondolom, hogy valószínűleg vagy Elizáék, vagy Csengéék nyerik meg, az meg gondolom nem meglepő, melyik forgatókönyv tetszene jobban. Eliza az elején nagyon gátlásos volt, ám ezt egy hét alatt levedlette, Mary J.Blinge bőrében már remekelt. Énekelt nagyokat, rappelt frenetikusan, csajoskodott, volt pasi, vagyis elég sok mindent kipróbált már, talán az elején való gátlásoskodás (van ilyen szó?) kivételével mindig jól is volt. Tomi meg nyert egy évadot, nem is érdemtelenül. Benne van az amerikai tini sztáros "jópasiság", tud táncolni, énekelni, színészkedni, még rappelni is, ezt mindet tudta kamatoztatni ebben a műsorban. Ráadásul párosként is szuperül működnek együtt. Igazából eddig kb. mindegyik produkciójuk tetszett (talán az Adam Levine-Christina Aguilera és a Bereczki-Szinetár annyira nem), a kedvenceim a P.I.M.P. és a Sam Smith-Mary J.Blinge voltak, ha muszáj választanom.

Valószínűleg ez a döntős csapat csak az én elképzelésem, gondolom, mások jutnak majd be (én a Tóth-Fodor, Veréb-Fodor, Hevesi-Horváth, Vastag-Varga és Nagy-Nagy döntőt látom jelenleg a legvalószínűbbnek), de kíváncsian várom az estét.

 

Egyébként létre jött a blog e-mail fiókja, tehát ha volna hozzám valami kérésed/kérdésed, azt nyugodtan tedd fel a fashionandbooksbusiness@gmail.com címen. Illetve mostantól Instagramon is jelen leszek, @fashionandbooksblog néven, ha gondoljátok, kövessetek ott is, valamint magát a blogot se felejtsétek el követni. 

Most, hogy a kötelező önpromó is megvolt, további szép napot kívánok, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://fashionandbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr9713606849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.