If you can dream it, you can do it.

Divat, könyvek és a többi

Top 10 kedvenc Disney- mesém

Egy csipetnyi gyerekkor

2018. július 17. - Coco Chanel Eszterrrka

53951d3d-9275-49c9-a703-200d940475f6.jpg

Sziasztok! Akkor hivatalosan is kezdjük meg a nyarunkat, méghozzá bejegyzésekkel.

Az első ilyen egy már nagyon régen tervezett bejegyzésem. Talán már esett szó róla, ha meg nem, az nem tudom, hogyan történt, hogy óriási Disney- fanatikus vagyok, imádom a Disney- meséket. Szerintem ebben egyáltalán semmi ciki nincs, sőt én megkockáztatom azt is, hogy most jobban kedvelem ezeket a rajzfilmeket, mint kisebb koromban, ami talán annak köszönhető, hogy párévesen egy gyerek talán még nem annyira érti meg az adott film tanulságát, üzenetét. Akkoriban pontosan tudom, hogy a Hamupipőke mekkora kedvencem volt, ami persze nem rossz mese, igazi klasszikus, de nekem a szép ruha és a tündérmese miatt volt a kedvencem. A szép ruhás kijelentésemet talán azzal tudnám alátámasztani, hogy anno a Pocahontas második részét többször láttam az eredetinél, csak mert abban ment bálba, ezért abban volt szép ruhája. Gyerek voltam, na.

Mostanra sokkal nagyobb hangsúlyt kap nálam a mondanivaló, a történet, de persze egy rajzfilm elbírálásánál fontos tényező a látványvilág, disneys berkekben pedig bizony a betétdalok minősége sem utolsó szempont. Nem mondom, hogy az elmúlt évek során ez a listám nem változott, de 2018- ban biztos, hogy ez a 10 kedvenc Disney- rajzfilmem. Azt zárójelesen megjegyezném, hogy a '89- tól '99- ig tartó időszakot nem véletlenül hívják Disney- reneszánsznak, ez talán majd a listámon is meglátszódik. Ez a 10 rajzfilm mind óriási kedvenceim, nagyon nehéz közöttük listát kialakítani, illetve vannak még, amiket szeretek, de ebbe a tízbe nem fértek bele.

Úgyhogy térjünk a lényegre, lássuk a listát, top 10 kedvenc Disney- mesém:

 

10. Herkules (Hercules, 1997)

Ókori görög sztori keveredik a mai kultúrával, teszi ezt egy látványos, pörgős rajzfilm keretein belül. Nagy az öröm az istenek között, megszületett Zeusz és Héra fia, Herkules, de persze egy boldogság sem tarthat túl sokáig. Hádész, az alvilág gonosz ura el akarja tenni láb alól a csecsemőt, miután megtudja, hogy ő az egyetlen, aki hatalma útjába állhat. Herkules így egyszerű földi halandóként éli mindennapjait, nem földi erővel. Miután egész életét számkivetettként élte le, tudomást szerez róla, hogy valójában nem is ember, hanem isten, de hogy isten legyen, valódi hőssé kell válnia. Ehhez Philoktétész, a szatír segítségét kéri, akinek álma, hogy egyszer a legnagyobb hős mestereként nézzenek rá, erre pedig az utolsó próbát Herkulessel teszi. Az útját keresztezi a gyönyörű Megara, akibe a fiú beleszeret, ám nem tudja, hogy a lány Hádész foglya. Végül Herkules legyőzi Hádészt, és azt is bebizonyítja, hogy valódi hős; bár végül mégis a Földön marad Megarával.

A sztori ókori, mégis abszolút modern, nagyon jó a látványvilága, az animáció csak úgy pörög. Én nagyon szeretem a mitológiát, így ez is egy plusz pont. Hádész személyében megkapjuk a valaha volt legszórakoztatóbb főgonoszt, aki amellett, hogy ördögi, még pörgős dumái révén szórakozató is. Megara is az egyik legjobb női Disney- karakter, Nyári Szilvia pedig az énekhangjaként valami elképesztően csodálatos. A múzsák is zseniálisak, inkább narrátori szerepük van, de abban sziporkázóak és szerethetőek, szórakoztatóak. A rajzfilm zenéje nagyon rendben van, ahogyan a listán mindegyiké. Anyukám nem kedveli ezt a filmet, nem tudom, miért, nekem sikerült belopnia magát a szívébe, és megsúgom, megéri megnézni.

511v6qbv6pl_sy445.jpg

 

9. Az oroszlánykirály 2.: Simba büszkesége (The Lion King 2.: Simba's pride, 1998)

Igen, igen, ez egy folytatás, és általában egyébként annyira nem kedvelem a folytatásokat, de ezt olyannyira szeretem, hogy pár éve még nagyobb kedvencem volt az eredeti, klasszikus mesénél. Nagyon nem tudom, a sztoriról mit lehetne elmondani: Rómeo és Júlia- sztori oroszlánok között, talán még az eredetinél is jobb dalokkal megfűszerezve. Simba és Nala lánya, Kiara és a számkivetett Kovu között szerelem szövődik, pedig Kovunak éppen Simba ellen kellene áskálódnia, miután anyja, Zira, a falkavezér ezt a feladatot adta neki. Végül persze minden jóra fordul, a számkivetettek és Büszke Birtok oroszlánjai egyesülnek, Kiara és Kovu boldogsága útjába pedig immáron nem áll már semmi.

Klasszikus oroszlánkirályos látványvilág, szuper dalok, nagyon eltalált szinkronhangok. Ezt még le fogom szerintem néhányszor írni, de szinkronszínészként Stohl András zseniális, Kútvölgyi Erzsébet Ziraként minden idők egyik legjobban eltalált Disney- szinkronhangja, legalábbis szerintem, Auth Csilla és Miller Zoltán kettőse pedig remekül működik együtt, és eleve mindkettejüket nagyon kedvelem. Illetve, elsőre nem tudom, hogyan felejthettem ki, de aki követ egy ideje, az tudja, hogy mennyire rajongok Bereczki Zoltánért (illetve, ha valaki nagyon régen van itt, azt is tudja, hogy eleinte mennyire nem kedveltem), aki az egyébként gyönyörű főcímdalunkat énekli, plusz a keserűen csodálatos A csaló, a galád című dalban is közreműködik. Az első rész után Simbát aggódó apukaként látni külön élmény, Kiara belevaló csajszi, de azért az én kedvencem természetesen Kovu volt az egész mesében. Aranyos kis love story, ami bebizonyítja, hogy mindenki képes változni, és nem szabad az alapján megítélni valakit, hogy honnan is jött.

51ezg6fasrl.jpg

 

8. Aladdin (Aladdin, 1992)

Klasszikus Disney- rajzfilm, középpontjában a csavargó Aladdinnal, aki beleszeret Jázmin hercegnőbe, a gonosz Jafar révén pedig még egy lámpást is talál, amelynek dzsinnje innentől kezdve szolgálatában áll, hogy teljesítse 3 kívánságát. Persze hiába szeretnek egymásba a hercegnővel, ha ő csak egy herceghez mehet hozzá, Aladdin meg minden, csak nem herceg... Így megindul a hazugságok lavinája, mert hiába kívánja azt az ember a dzsinnjétől, hogy legyen herceg, azért mégsem annak született, és Aladdin maga sem biztos abban, hogy szeretne szultán lenni, sőt inkább biztos abban, hogy nem igazán. Közben a főgonoszunk szeretne uralomra törni, amihez meg kell szereznie a dzsinnt, ez sikerül is neki, de végül persze a jó győz Aladdin éles eszének köszönhetően. Dzsini felszabadul, Aladdin és Jázmin pedig egymáséi lehetnek, miután a szultán lánya boldogságát látva megszünteti azt a törvényt, miszerint a hercegnő csak egy herceghez mehet feleségül.

Ahogyan ezen a toplistán minden filmben, ebben is kivétel nélkül minden dal szuper, Miller Zoltán ezúttal Aladdin énekhangját kölcsönzi, azt hiszem, előbb már leszögeztük, hogy nagyon szeretem őt. Ami szinkronok kapcsán egy kicsit zavart, hogy Jázmin magyar hangja Kocsis Judit volt, akárcsak Belle- é A szépség és a szörnyetegből, és ez esetben egy picit zavart az egyezés, hiába tudom, hogy ez nem az egyedüli ilyen. (Ennyi erővel zavarhatna Miller Zoltán is.) Illetve azt sem értettem, Janza Kata az Egy új élményben mégis miért énekel olyan idegesítő fejhangon, miközben egyébként egy gyönyörű hangú színésznőről beszélünk, mint az a régi Rómeo és Júlia- bejegyzésem kapcsán kiderülhetett, nagyon nagyra tartom őt. Egyébként, ha már szinkronnál tartunk, megéri megnézni eredeti szinkronnal, hiszen ott Dzsini hangját Robin Williams kölcsönzi, akire a szerepet írták. Gyönyörű szerelmes sztori ez szép látványvilággal, kedvességgel, szuper főgonosszal, Dzsini karakteréből fakadó humorral és egy olyan főszereplővel Alddin személyében, akit nem lehet nem szeretni.

61f14zahr6l_sy445.jpg

 

7. Aranyhaj és a nagy gubanc (Tangled, 2010)

Ez a rajzfilm eltér az eddigiektől a listán, ugyanis ez nem kézzel, hanem már 3D-s számítógépes technikával rajzolt animáció. Általában egyébként a kézzel rajzolt alkotásokat jobban szeretem, de egyszerűen ez a történet és a kivitelezés annyira magával ragadott, hogy meg tudom neki bocsátani ezt az apró hibát. Az Aranyhaj- vagy éppen Rapunzel- sztorit bizonyára sokan ismerjük: egy nagyon hosszú hajú lány be van zárva egy toronyba, abban a hitben, hogy ez által csak védve van a külvilág negatív oldalától, de valójában a főgonosz kapzsisága, valamilyen terve miatt van bezárva a lány. Az alap sztorink most is ugyanez, Aranyhaj 20 méter hosszú haja ebben az esetben pedig még gyógyítani és fiatalítani is tud, ezért kell az öreg banyának (a fordításban "Nyanya Banya" elvileg a neve, de bocsi, nem vagyok hajlandó így hívni), aki lányaként neveli fel Aranyhajat. Egy nap azonban az elzárt toronyba betéved Flynn Rider (avagy Nyálas Eugén), aki éppen ellopta az eltűnt hercegnő koronáját. Az eltűnt hercegnő egyébként természetesen Aranyhaj, akit a banya rabolt el. Aranyhaj megszerzi a fiútól a koronát, és tulajdonképpen megzsarolja, hogy vigye el őt megnézni a fényeket (amik egyébként lampionok, amiket a királylány, vagyis Aranyhaj születésnapján enged fel minden évben). Úgyhogy közösen nekivágnak az útnak...

Klasszikus Aranyhaj- történet aranyos kaméleonnal (Pascal), fehér paripával (Maximus), egy édesen szerethető főszereplő lánnyal, egy rosszfiús beütésű, sármos férfi hőssel, jó kis dalokkal, a banditák kapcsán a tanulsággal, miszerint ne ítéljen senki a külső alapján, szép képi világgal (ezt mondjuk mindig megemlítem, de mindegy), az egyik valaha volt legjobb Disney- szerelmespárral, a magyar szinkronban pedig Náray Erikával. Mert igen, ő is hatalmas kedvencem. Azért Eugénről még egy-két szót szólnék, de khm... Nem biztos, hogy az olyan értelmesre sikeredne... Mindegy, talán érthető, ha azt mondom, hogy imádom, amikor bedobja a szépfiú nézését, ugye? De Aranyhaj is az egyik kedvenc Disney- hősnőm, a párosuk pedig remekül kiegészíti egymást. A rosszfiú és a naiv, aranyos lány. És a tanulság pedig egyértelmű: az álmok fontossága, és hogy a valódi varázslat talán nem is ott van, ahol keressük.

 

220px-tangled_poster.jpg

 

6. A hercegnő és a béka (The princess and the frog, 2009)

Ez volt a Disney legutóbbi kézzel rajzolt animációja, és jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy nem is fognak visszatérni ehhez a formához. A rajzfilm alapját A békakirály című mese adta, de a békaherceg plusz hercegnő plusz csók kombón kívül nem sok hasonlóság fedezhető fel az eredeti történet és a rajzfilm között. Az egészet a jazz korszak New Orleansába helyezték a készítők, modern köntösben, gyönyörű tanulsággal, csodás karakterekkel és szerethető humorral. Tiana nem tipikus hercegnő, sőt nem is az, de még csak nem is akar azzá válni. Egy óriási álma van, hogy megnyithassa saját éttermét, ennek eléréséért pedig rengeteget dolgozik. Majdnem sikerül is, de persze jön egy jobb ajánlat... A kiábrándult Tiana pedig, bár korábban megfogadta, hogy sosem tenne ilyet, még a békává változott Naveen herceget is megcsókolja, ám a terv balul sül el: ahelyett, hogy a herceg visszaváltozna, maga Tiana is békává válik. Naveen egyébként léha herceg, akit családja kitagadott, csak a lányokon jár az esze, sosem dolgozott. Azért tér New Orleansba, hogy elvegyen egy pénzes szépséget, amire a legmegfelelőbb Tiana legjobb barátnője, Charlotte volna. Naveen és Lawrence (a herceg komornyikja) útját keresztezi a vudu-varázsló Dr.Facilier, neki köszönhetően változik Naveen herceg békává, Lawrence pedig felveszi a herceg alakját, és kihasználja őt, hogy Charlotte édesapjának vagyonát megszerezze. A békává változott Tiana és Naveen elindulnak hosszú, rögös útjukra, amely során kölcsönösen tanulnak a másiktól.

Fuh. A toplista minden egyes meséjét kimondhatatlanul szeretem, de azt hiszem, most kezdődnek meg azok, amelyek közül bármelyik lehetne első háromban. Szóval. Kezdeném azzal, hogy mivel zene terén mindenevő vagyok, a jazzt is nagyon szeretem, ez a sztori, ez a rajzfilm pedig remekül működött jazzel, New Orleansban. Minden betétdala egytől egyig nagyon jó, ahogyan ezt mindegyiknél elmondom, de mindegy. Aranyhajék mellett a másik kedvenc szerelmespárom Tiana és Naveen, ugyanis náluk pont az hiányzik az egyikből ami a másikban megvan, ezáltal pedig tökéletesen kiegészítik egymást. Szuper mellékszereplőket kapunk, az elsőre tipikus "riccs biccsnek" tűnő Charlotte voltaképpen egy aranyszívű, emellett pedig személyiségéből fakadóan humoros lány; Odie Mama, a 197 éves, vak vudu-varázslónő, aki jóságos, bölcs és még vicces is; a jazzrajongó, trombitás aligátor Louis, akinek legnagyobb álma, hogy New Orleans legjobb jazz-zenészeivel állhasson egy színpadon; és végül, de nem utolsó sorban Ray, a szentjánosbogár, akinek álma, hogy együtt lehessen szerelmével, Evangeline- nel, akit ő a legfényesebb szentjánosbogárnak hisz, de valójában ő az Esthajnalcsillag. (Most spoiler jön!) Végül álma teljesül is, ami az összes Disney- mese egyik legkeserédesebb jelenete, mert a nézőt egyszerre szomorítja el Ray halála, és egyszerre örül neki, hogy az ő álma is valóra vált. (Spoiler vége.) A főgonoszunk is nagyon ütős, szerintem simán a legjobbak között van. Tiana édesapja, bár csak nagyon kicsit szerepel, mindenki szívébe belopja magát, az enyémbe legalábbis biztosan, a lánya pedig keményen dolgozik rajta, hogy valóra válthassa közös álmukat, apja egyfajta példaképként van jelen a filmben. Tiana az egyik legjobb női Disney- karakter, aki tett álmai eléréséért, és végül talán még többet is nyert, mint szeretett volna. Naveen pedig az egyik legjobb férfi karakter, erős karakterfejlődéssel. Szinkronok terén pedig Vass Gábor egyszerűen fenomenális, és akkor még nem is említettem Vágó Bernadettet, aki az egyik kedvenc szinkronszínésznőm ever, ebben is zseniális volt, még ha sokak szerint nem is illik a hangjához annyira a jazz, szerintem de, ráadásul remekül tudott Tiana karakterével együtt dolgozni.

51dixqkkurl_sy445.jpg

 

5. Tarzan (Tarzan, 1999)

A Disney- reneszánsz utolsó darabja volt az 1999- es Tarzan, ami a gorillák között dzsungelben nevelkedett fiúról szól. Egy házaspár hajótörés után egy dzsungelben ragadnak kisfiukkal. Új életet kezdenek, míg a dzsungel rettegett leopárdja, Sabor meg nem öli a szülőket. A gorillacsapat vezérének, Kerchaknak párja, Kala meghallja a kisfiú sírását, és a segítségére siet, sikerül megmentenie őt Sabortól. Elhatározza, hogy sajátjaként neveli fel a kisfiút, akit elnevez Tarzannak, annak ellenére, hogy Kerchak ezt nem nézi jó szemmel, és kiköti: a jövevény sosem lesz a fia. Évekkel később, mikor Tarzan már felnő, legyőzi Sabort. A dzsungelbe emberek érkeznek, nevezetesen három kutató, akik a gorillákat szeretnék tanulmányozni. A kutatócsoport tanulmányozni kezdi Tarzant, aki tőlük tanulja el az emberi viselkedést - egyenes járást, beszédet, írást, olvasást. A csoport fiatal lányába, Jane- be Tarzan beleszeret, és az érzés kölcsönös. A fiú azonban nem hajlandó megmutatni nekik a gorillákat. Végül, hogy maradásra bírja Jane- t, mégis megteszi, amiért később Kerchak árulónak nevezi. Londonba indul Jane- ékkel, ám az egyik kutató, Clayton el akarja fogni a gorillákat. Végül minden megoldódik, Kerchak ugyan belehal a harcba, miután Clayton meglövi, de utolsó szavaiban Tarzant a fiának nevezi, és megkéri, vigyázzon halála után a gorillákra. Jane és az apja végül a dzsungelben maradnak, így minden teljes happy enddel zárul.

Ez a mese története, de hogy valójában miről is szól? A szeretetről. A családról. És talán alátámasztja azt, miszerint nem szükségszerűen az a családod, ahova a véred köt, hanem az, ahol otthon vagy, ahova a szíved húz, és ahol felneveltek. Szeretetben. Közben Tarzan számkivetett itt is, ott is; nem élt emberként, de születésétől fogva nem teljesen gorilla, és vannak, akik sokáig nem is ismerik el őt annak (például Kerchak). De persze ne higgyük azt, hogy ez egy ilyen szentimentális, komor film az elejétől a végéig, mert nem, tele van jó poénokkal, a sztori, hm, nevezzük abszurditásán nyugvóakkal (például Jane elmélkedése: ,,Oké, itt vagyok egy fán egy majom nyelvű férfival." - ez a film közben annyira tetszett, hogy hangosan felnevettem), de egyes karakterek (gondolok itt Terkre és Tantorra, illetve Jane apjára) személyiségéből fakadóakkal is. Kapunk egy olyan főszerpelőt, akit Aladdinhoz hasonlóan nem lehet nem szeretni. Vass Gábor, ahogyan A hercegnő és a békában, úgy itt is csodásat alakít, bár azért teszem hozzá, van, amikor egy karakternél nem tetszik annyira a hangja, de mind Dr.Facilierként, mind Kerchakként jól működött. A film zenéje pedig egyszerűen zseniális. Az eredetit Phil Collinsnak köszönhetjük, a magyar változatban pedig Ákos énekelte a betétdalokat. Alapból egyáltalán nem kedvelem egyébként Ákost, ahogyan a zenéjét sem, és bár elismerem, hogy jó hangja van, nekem sosem jött be a hangszíne. Ennek ellenére a Tarzan- betétdalokban sosem zavart az iránta táplált ellenszenvem, ugyanis a dalok remekül szólaltak meg a hangjával. A munkássága egyetlen darabja, amit hajlandó vagyok meghallgatni, de ezeket viszont nagyon nagy kedvvel hallgatom.

51pe5mn0swl_sy445.jpg

 

4. A szépség és a szörnyeteg (Beauty and the Beast, 1991)

Most mondom azt, hogy az első három helyezettem egyébként szívem szerint mind első volna, A szépség és a szörnyeteg pedig így második helyen volna. (Igen, a Tarzan pedig 3.- on.) Klasszikus Disney- mese, már élőszereplős változata is készült ugyebár tavaly, egyébként az is jóra sikerült, nagyon is, de azért az igazi mégiscsak a rajzfilm. A történetet szerintem mindenki ismeri, legalábbis remélem, így nem húznám sokat az időt az ismertetésével: Belle édesapjáért cserébe a szörnyeteg foglya lesz, aki egykor jóképű, gőgös herceg volt, ám egy átok következtében szörnnyé változott. Az átkot csak az törheti meg, ha valaki megszereti őt azért, aki. De persze időkorlátja is van a dolognak, ha a kapott rózsának minden szirma lehullik az átok megtörése előtt, az átok sosem törik majd meg. A herceg szolgáit is tárgyakká változtatja. Belle az utolsó esélyük, hogy belszeressen a szörnyetegbe, az idő pedig vészesen fogy. Közben Belle- re a szülőfaluja nem túl okos, ám annál izmosabb szívtiprója, Gaston is kiveti a hálóját, ám a lánynak ő nem kell. Belle idővel beleszeret a szörnyetegbe, az átok megtörik, Gaston a mélybe hullva meghal, szóval végül persze itt is minden jóra fordul.

Ez volt az első rajzfilm, amit "Legjobb film" kategóriában Oscarra jelöltek, teljesen érthető okokból: A szépség és a szörnyeteg valójában egy abszolút filmszerű mese, amit feldobnak az animációk adta lehetőségek, a gyönyörű látványvilág, a szuper betétdalok, a szerethető karakterek, és a tanulság, miszerint nem a külső szépség számít. Örök klisé, de örök igazság. A film ezt pedig a karakterek jellemén keresztül tökéletesen alátámasztja: a szörnyetegbe beleszeret a szép, kedves lány, ami az ő szívét is meglágyítja, a szörnyeteg pedig pozitív karakter, míg a jóképű, de üresfejű, gonosz Gaston nyilvánvalóan negatív. A mellékszereplők is nagyon eltaláltak, Belle apja, az aranyos Csészike, a kedves Kanna mama, és persze a személyes kedvencek, Lumière és Tik-Tak, akiknek civakodásai örökös humorforrásként vannak jelen a mesében. Olyan klasszikus, olyan örök érvényű mondanivalóval, olyan megunhatatlan, sosem avuló karakterekkel, amit aligha akad ember, aki nem szeret. Ha meg esetleg még nem láttad (hol élsz?), akkor tessék leülni, és megnézni, de először is a rajzfilmet, csak utána az élőszereplős változatot!

91dsz5iwx6l_sy445.jpg

 

3. A Notre Dame- i toronyőr (The Hunchback of Notre Dame, 1996)

Egy időben ez volt a number one kedvenc Disney- rajzfilmem, de valójában ma is első helyre tenném az első két helyezettel holtversenyben - végül valamiért a szívem ezt a sorrendet állította fel. Nem tudom, miért, mert egyébként amondó vagyok, hogy bár nem alulértékelt ez a rajzfilm, de mégsem kap annyi figyelmet, amennyit érdemelne. De erről még később. Párizsban járunk (mily meglepő), a fő helyszínünk pedig a Notre Dame (még meglepőbb). Frollo főbíró magához veszi Quasimodót, a torz csecsemőt, miután meggyilkolta édesanyját, hogy jóvátegye bűnét, ám a fiút a Notre Dame harangozójaként elzárva tartja a  külvilágtól, és azt sugallja neki, külső torzsága miatt a külvilág elítélné őt. Quasimodo mégis megszökik a bolondok napján, ahol találkozik Esmeraldával, a gyönyörű és kedves cigánylánnyal, akibe bele is szeret. Esmeralda azonban nem szereti őt viszont, szíve a főbíró testőrségének kapitányához, Phoebushoz húz. Frollo megveti a cigányokat, gyűlöli őket, bűnösnek tartja őket, és azt gondolja, rontást hoznak minden emberre. Azonban ő is beleszeret Esmeraldába, és őt keresve fél Párizst felégeti. Miután megtalálja a lányt, máglyán akarja őt elégetni, amiért nem akar az övé lenni. Ügyködésének vége az lesz, hogy ő maga hal meg. A történetet Clopin, a cigányok vezetője meséli el.

Ez a sztori nagyon leegyszerűsítve. Persze ez tényleg nagyon nem volt részletes, de az nagyon hosszú volna. Ahogyan az elején említettem: ez a rajzfilm sokkal több figyelmet érdemelne, mint amennyit kap. Ez egyébként magyarázható azzal, hogy ez nem kifejezetten egy gyerekmese. Persze, úgy alkották meg, hogy korhatár nélküli kategóriába sorolható legyen, de ott vannak benne a társadalmi előítéletek, az erotika, a vágy. Az egésznek van egyfajta komor, sötét hangulata, gyerekként nem igazán érthető még, hogy a fő konfliktust Frollo Esmeralda iránti érzéseiből következik, ahogyan a téves előítéletek megjelenítését sem biztos, hogy egy gyerek néző helyén tudja kezelni. Én legalábbis kicsiként nem értettem annyira ezt a filmet, de lehet, hogy csak én voltam éretlen - bár nem hinném. De egyébként maga a sztori gyönyörű, csodálatos dalokkal, szerethető vagy éppen tiszta szívből gyűlölhető karakterekkel (Frollo talán a leggyűlölhetőbb Disney- gonosz számomra), a Quasimodo egyetlen társaságát jelentő vízköpők jelleméből fakadó humorral, jó kis dalokkal, szép, bár tény, hogy sötétebb, komorabb látványvilággal. A szinkronból most külön egy nevet ragadnék ki, Koós Réka ugyanis gyönyörűen énekelte Esmeralda dalát, az Imát. Jó, talán még megemlíteném Schubert Évát, mert őt is imádom (csak annyit mondok, hogy Hetty néni), de itt Laverne- ként azért nem kapott olyan nagyon szerepet. Egyébként azt mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy voltam az Operettszínházban is A Notre Dame- i toronyőrön, nagyon tetszett, Veréb - Kocsis - Gubík - Szabó P. - Mázs szereposztásban, lehet, hogy lesz majd róla külön bejegyzés, terveztem amúgy. Meglátjuk. Minden esetre én nagyon szeretem ezt a sötét, romlott párizsi világot ábrázoló rajzfilmet, és hát azt hiszem, tudjuk, ki itt a szörnyeteg, s ki itt a szent.

512vxfb8tkl_sy445.jpg

 

2. Az oroszlánkirály (The Lion King, 1994)

Talán minden idők leghíresebb, legkedveltebb Disney- rajzfilmje. Bár tény, hogy az eredeti mesék révén a Hamupipőke, Csipkerózsika, Hófehérke vagy éppen A kis hableány sztorija ismertebb, de mint rajzfilm, valószínűleg ez a leg(el)ismertebb alkotása a cégnek. A klasszikus Afrikába kalauzol el bennünket, ahol Simba történetén keresztül folyunk bele a szavannai élet körforgásába. A film elején születik meg Simba, Büszke Birtok trónörököse. Mufasának (Simba apja és Büszke Birtok uralkodója) öccse, a gonosz Zordon el akarja távolítani az útból Simbát és Mufasát, hogy ő lehessen Büszke Birtok uralkodója. Mufasát végül egy sziklaszirtről lelökve megöli, és elhiteti az oroszlánkölyök Simbával, hogy ő tehet apja haláláról, és arra ösztönzi, hogy meneküljön Büszke Birtokról, majd mindenkivel elhiteti, hogy Simba és Mufasa egy balesetben haltak meg. Simbára Timon, a szurikáta és Pumba, a varacskos disznó találnak rá, és ők nevelik fel. Évekkel később, mikor Simba már felnőtt, találkozik gyermekkori barátjával, Nalával, aki megkéri, térjen vissza Büszke Birtokra, ugyanis Zordon uralkodásával pusztulást hozott rá, és csak Simba tudna ezen segíteni, ha elfoglalná az őt megillető helyet a trónon. Simba nem szeretne visszatérni, ám a bolondosan bölcs Rafikivel folytatott beszélgetés után mégis úgy dönt, hogy visszatér. Végül kitör a harc, amely során Zordon az életét veszti, Simba pedig végül elfoglalja az őt megillető helyét Büszke Birtok trónján, és az élet visszatér valódi körforgásába.

Szerintem az összes felsorolt rajzfilm közül ezt láttam legtöbbször, és ez rendelkezik azzal a furcsa tulajdonsággal is, hogy bár nem, hogy szép ruhák, még emberek sincsenek benne, kiskoromban is előszeretettel néztem. Úgyhogy azt hiszem, a népszerűsége nem véletlen. Sokadik megnézésre is éppen ugyanolyan izgalmas és szerethető. Gyönyörű mese, szép látványvilággal, jó dalokkal, vicces és bölcs, szerethető karakterekkel, minden idők talán legjobb Disney- gonoszával, Simba fejlődéstörténetével, romantikával, szeretettel, humorral. És azt hiszem, ez így egyben egy tökéletes Disney- rajzfilm receptje. Amellett, hogy a kulcsfigurák ez egyik legjobbak valaha, mivel szerintem Simba az egyik legjobb Disney- hős, Zordonról pedig már előbb is ejtettem szót, zseniális főgonosz, a mellékszereplőink is nagyon eltaláltak, mind a humorfaktort teljesítő Timon, Pumba, Zazu és az egyszerre vicces, ámde bölcs Rafiki; mind Mufasa, a bölcs király, halála pedig azt hiszem, minden idők egyik legszomorúbb, ha nem legszomorúbb jelenete rajzfilmben; mind Zordon fő csatlósai, a hiénák. A magyar szinkronban pedig szerintem kétségkívül az egyik legjobb, pedig azért szerintem elég erős szinkronokat tudunk alkotni. Kristóf Tibor hangja tökéletesen illik Zordon karakteréhez, ahogyan természetesen Sinkovits Imre mellett sem mehetünk el szó nélkül. Most kábé mindenkit ki tudnék emelni, de azt az elején ígértem, hogy róla esik még szó, ráadásul a hangszerelmem biztosan Stohl András, szóval az sem éppen hátrány, hogy ő kölcsönözte Simba hangját... Aki még nem látta, az most azonnal pótolja, mindenképpen ez egyen az első a listáról, amit megnéz. Hakuna matata.

51t79jbko7l_sy445.jpg

1. Mulan (Mulan, 1998)

Igen, az a film, ami számomra le tudta taszítani a dobogó legfelső fokáról Az oroszlánkirályt, nem más, mint az 1998- as Mulan, ami egyébként nemrégiben lett 20 éves, két év múlva pedig élőszereplős változatot is kapunk, igaz, már jövőre ígérték, de végül csak 2020- ban jön. Na, mindegy. Kínában járunk, a kínaiak a hunokkal állnak háborúban, ezért minden családból egy férfinak be kell vonulnia a seregbe. A Fa családból Fa Zhou- nak kéne elmennie, hiszen ő a család egyetlen, még élő férfi tagja. Lánya, Mulan azonban ezt nem engedi, inkább álruhát ölt, és ő maga vonul be apja helyett. Segítségére siet a család házisárkánya, Mushu. A kiképzés során Mulan eleinte nem lopja be magát sem csapattársai, sem a parancsnok, Lee Shang szívébe, ám miután teljesít egy feladatot, amit előtte senkinek sem sikerült, maradhat a táborban. Első harcukban Mulan megmenti mindannyiukat, a parancsnokot is, de lesérül, és fény derül női kilétére. Ezért halálbüntetés várna rá, ám Shang megkegyelmez neki, mondván "életet életért". Mulan megpróbál segíteni a fővárosba igyekvő csapatnak, ám senki nem hisz neki. Végül egy végső összecsapásban legyőzi a hunokat, és ezzel megmenti Kínát. Otthonába Shang is követi őt, aki nagyon megkedvelte a lányt. Végül Mushu is megkapja a "családi védősárkány" címet a családi szellemektől.

Szóval. Ez a rajzfilm nekem nagyon sok mindent visz, egyszerűen zseniális, ódákat tudnék róla zengeni. Kezdjük a látványvilággal. Kína. Nem tudom, miért, de egyszerűen imádom ezeknek az ázsiai országoknak a kultúráját (mint Kína vagy Japán), és az egész már megrajzolásában tökéletesen hozza a hangulatot. Az igaz, hogy nincs túl sok betétdala, de azok közül mindegyik telitalálat, és talán valamennyire jellemző rám, és kitalálható, de ha nem, akkor mondom, hogy a Tükörkép (Reflection) az mennyi mindent visz nálam... Auth Csilla énekli egyébként, Az oroszlánkirály 2- nél egy pici említést tettem már róla, de akkor most kiemelném, hogy milyen csodálatos, főképp ebben a dalban. Egyébként a Reflection eredetijében, Lea Salonga hangjával is gyönyörű szép. Mulan mint karakter is a kedvenc női karakterem; nem csak várta, hogy majd jön egy herceg, aki megmenti, harcolt, magának érte el a sikert, mindezt a családjáért. Persze makacs, önfejű, de végtelenül kedves és mint ez is bizonyítja, imádja a családját. És egyébként ő az egyetlen „Disney- hercegnő”, aki valójába nem hercegnő. Itt is szuper mellékkaraktereket kapunk - gondoljunk csak a Yao - Ling - Cheien-Po hármasra vagy éppen Fa nagymamára, de említésre méltóak Cri-Kee, a szerencsét hozó vagy éppen végtelenül szerencsés tücsök, mellette meg akkor már ejtsünk egy szót a lovunkról, Khanról is. Mushu vetekszik Timonnal és Pumbával humoros mentor szerepkörben, talán az egész mese legjobb karaktere ő. Shang karaktere ugyan annyira nem lenne nagy kedvenc, de azért ott van az a... Tudjátok, megvan az az idézet, hogy "he's shirtless and I'm OK with that"? Na, szóval hozzá ennyit fűznék. A magyar szinkron megint csak zseniális, Vass Gábor ismét, ezúttal a gonosz Shan-Yu szerepében, aki ugyan nem a leghangsúlyosabb Disney- gonosz, de azért elég zseniális és valljuk be, kicsit félelmetes is. Az pedig már csak egy külön plusz pont, hogy Shang szinkronhangja Stohl András, előbb is kiemeltem, most is kiemelem, egyszerűen, amit az az ember szinkronszínészként leművel, az számomra no comment. Tudom, sokan nem kedvelik, de én szinkronszínészként egyszerűen imádom, a hangjába pedig egyenesen szerelmes vagyok. Nagyon szerettem a szélsőségeket is a filmben, gondoljunk csak arra, amikor az Egy szép és kacér lány c. dal közben nagy vidáman meneteltek, aztán egyszer csak egy leégett városhoz értek... Mindemellett egyébként ez a leginkább feminista Disney- mese (a szerelmi szál ellenére is), úgyhogy tudjuk, hogy ez nálam egy plusz pont.

51ey1wkj6gl.jpg

 

Szóval, ez volt az én top 10- em, és a tiéd mi? Mivel egészítenéd ki a listát, mivel értesz egyet, mivel nem? A véleményeteket várom kommentbe! Addig is sziasztok, szép napot!

 

giphy.gif