If you can dream it, you can do it.

Divat, könyvek és a többi

Top 10 kedvenc Disney- gonoszom

Újabb Disney- toplista

2018. szeptember 13. - Coco Chanel Eszterrrka

597c4b67-f158-420e-b438-29dd0a0a0a67-zlikovci-690x480.jpg
Sziasztok! Pár bejegyzéssel ezelőtt volt egy Disney- toplistám, akkor a Disney- meséket rangsoroltam, egészen pontosan az én 10 kedvencemet mutattam be, és mivel azt nagyon élveztem csinálni, egész sok másik Disney- toplista ötletem van már... Igen, valószínűleg egy kissé megszállott vagyok, de sebaj.

Tehát mint említettem, van pár ötletem ilyesfajta bejegyzésekre, azonban nem szeretném teljesen elárasztani ezekkel a blogot, meg kell találnom a helyes egyensúlyt, de azt hiszem, 5 bejegyzés kikerülése után nem baj, ha ismét egy toplista jön. Maximum, akinek ez nem tetszik, az nem olvassa el, és kész.

Sok az ötletem ilyen bejegyzésekre, de az egy percig sem volt kérdés számomra, hogy első körben az ellenlábasokat fogom rangsorolni. Hogy miért? A gonoszok pontosan ugyanannyit, néha még többet is tesznek hozzá egy adott rajzfilmhez, mint maga a főhős, ők tulajdonképpen negatív főszereplők, akik nélkül nem volna konfliktus, cselekmény, és ha ők nem áskálódnak, kedvenc hőseink sosem válnának hőssé. A fontosságuk tehát megkérdőjelezhetetlen, azt pedig talán említeni sem kell, hogy minden Disney- gonosz tökéletesen eltalált karakter, egyedi jellemvonásokkal, de persze a céljuk összességében mindig ugyanaz: a legnagyobb ásznak lenni, legyen ez az adott esetben bármi is. És ehhez bármilyen eszközt képesek bevetni. Egyébként én nagyon szeretem a negatív karaktereket, mert azon kívül, hogy ők szolgáltatják minden sztori alapját, a karakterükkel rengeteg minden pluszt tudnak szolgáltatni, a sötétségen és a hasonló gonosz dolgokon túl például akár humort is.

Akkor hát, jöjjön az én top 10 kedvenc Disney- gonoszom, avagy a legjobb negatív karakterek szerintem. A lista kiegészíthető, vannak még kedvenceim, akik sajnos nem kerültek fel, illetve ez a sorrend többnyire elég pillanatnyi, lehet, hogy holnapra már más lenne a 7. és más a 3., mivel ezek tényleg nagyon eltalált karakterek, de akkor lássuk is a listát:

 

10. Shan Yu (Mulan)

A 10 kedvenc Disney- mesém toplistán a Mulan az első helyen végzett, ami egyáltalán nem véletlen. Sok mindenben erős alkotás, ahogyan a főgonosza is egészen egyszerűen zseniális. Az egyetlen ok, amiért a hunok vezére nem került előrébb a listán, hogy nem túl hangsúlyos szereplő. Abból a szempontból, hogy keveset szerepel, és még kevesebbet beszél, mármint a többi gonoszunkhoz képest. Ettől függetlenül nagyon jó kis karakter, és az biztos, hogy nagyon hátborzongató, bár már alapból hó borítja a tájat van a filmben, a tekintetétől a környezet még fagyosabb lesz... Amondó vagyok, hogy ránézésre az egyik, ha nem legfélelmetesebb Disney- gonosz. Ráadásul, bár végül meghal, azért végeznek Li tábornokkal, és bár a tábornok szerepe nem volt valami nagy, azért máris egy okkal több, amiért Shan Yu nem éppen egy szimpatikus férfi. Meg aztán... Szerintem elég csak ránézni, és értjük, miért van a listán.

649655_1298617004919_full.jpg

 

9. Gonosz királynő (Hófehérke és a hét törpe)

A Gonosz királynő már csak azért is zseniális, mivel a célja valójában nem egy nagy dolog: egyszerűen csak a legszebb szeretne lenni a vidéken. Nem uralomra akar törni, hiszen már a trónon van. Ezáltal pedig talán az ő célja a legnevetségesebb, és ha hozzávesszük, hogy csupán azért, hogy ne legyen vetélytársa szépségében, még egy fiatal lányt is megöletne... Velejéig romlott a királynő, ráadásul szerintem gyönyörű is. Igazi vérfagyasztó szépség. De a célja eléréséért még ideiglenesen szépségét is eldobja, hogy megmérgezze Hófehérkét. Az meg csak egy kis plusz, hogy gyerekkoromban rettegtem tőle, amikor átváltozott banyává, attól a jelenettől pedig, amikor meghalt, mai napig a hideg is kiráz... Ikonikus gonosz az almájával, tükrével és szívládájával, minden idők 50 legjobb filmes gonosza közé is beválasztották, nem ok nélkül.

1049296_1339344280236_full.jpg

 

8. Gaston (A szépség és a szörnyeteg)

A szépség és a szörnyeteg gonosza igazi falubikája, szemrevaló, inkább erős, mintsem okos, de az biztos, hogy a bicepsze első helyet érdemel a listán. Minden lány a faluból elájul a láttán, egyedül Belle nem, ugyebár tudjuk, "nem is kétség, hogy mily furcsa lány a Belle". Gastonnak azonban ő kell, bármi áron, nem igazán izgatja, hogy az érzés nem kölcsönös. Képes elmegyógyintézetbe küldeni Belle apját, egy egész falut a szörnyeteg ellen buzdítani, betörni a kastélyba, és ismeretlenül is gyűlöli annyira a szörnyet (amiért Belle beleszeretett), hogy meg akarja ölni. Csak hát talán a többet ésszel, mint erővel nem éppen Gaston mondása... Amellett, hogy gonosz, cselszövő, még vicces is, na meg persze alátámasztja: nem a külső a lényeg.

1_1h8h6_agj8u13ouualgzxq_2x.jpg

 

7. Jafar (Aladdin)

Már a megjelenése is vészjósló, mellesleg nagyon eltalált. Jafar célja, hogy ő legyen a szultán, ehhez pedig több tervet is kieszel, első körben a dzsinnt szeretné megszerezni magának. Második terve szerint elveszi feleségül Jázmint, majd szépen végez vele és a szultánnal, hogy egyedül ő uralkodhasson. Igazi cselszövő, nem igaz? Terveit papagájával, Jágóval osztja meg, akivel szintén könyörtelenül bánik. Mikor úgy néz ki, terve sikerül, Aladdint száműzi a világ végére, Jázmint a rabszolgájává teszi... Mi ez, ha nem gonoszság? Ráadásul még egy hipnotizáló botja is van, ami elég rossz helyen van egy ilyen rosszfiú kezében.... A rajzfilm végén dzsinn lesz belőle, de persze tudjuk, mivel jár a dzsinn élet: fenomenális kozmikus erő - egy icipici kis helyen. Így jár Jafar is. Mit ne mondjak, nem hiszem, hogy bárki is sajnálta volna őt érte.

jafar_disney.jpg

 

6. Zira (Az oroszlánkirály II: Sima büszkesége)

Ugyan az igazi klasszikus az első rész, szerintem folyatáshoz képest Az oroszlánkirály második része is jóra sikerült (ez a kedvenc 10 Disney- rajzfilmemből is kiderülhetett), főgonosz terén is. Zirát egyetlen dolog teszi emberibbé a többi gonosznál, bár ő pont oroszlán: az érzelmek. Az ő gonoszsága eleve hűségből fakad, azok szerint, akik Zordon párjának tartják (bár állítólag nem volt az), pedig még azt is mondhatják, hogy szeretetből. Őt egyszerűen elvakította a hűség egy olyan király iránt, aki kegyetlenséggel uralkodott. Így pedig minden tettét a bosszúvágy vezérli. Közben pedig még szeret is: szereti a kölykeit, valamilyen elvakult módon mondhatjuk azt is, hogy Zordont is szerette. Persze ennek ellenére nem ülnék le vele egy kávéra. És hát mindennek dacára vagy éppen pont ezek miatt, teljesen elvakult és őrült a nő. Kovut Simba kivégzésére képezte egész életében, az egyetlen dolog, ami hajtja, hogy megbosszulja Zordon halálát. És a többiekkel ellentétben, ő nem hajlandó csatlakozni a másik oldalhoz. A halála pedig nem hiszem, hogy bárkinek is fájt volna, azért annyira nem volt szimpi csajszi. Leglább összekerül Zordonnal és Nukával. Végül is, egyébként valamennyire a terve is sikerült: ha majd Simba meghal, Kovu lesz Büszke Birtok királya. És azt még emeljük ki, hogy szerintem az összes gonosz közül Zira szinkronhangja (Kútvölgyi Erzsébet) a legzseniálisabb, egyszerűen imádom.

zira1.jpg

 

5. Ursula (A kis hableány)

Nem tudom, miért vagyok ennyire team férfiak így Disney- gonoszok terén, de valamiért a kedvenc női gonoszom, Ursula csak az ötödik helyig tudott feljönni. Ennek lehet, az is az oka, hogy elég régen láttam már A kis hableányt. Azt mégis tudom, hogy a polipasszonyság egész egyszerűen zseniális, félelmetes, manipulatív, igazi banya. Eleve nem egy bizalomgerjesztő látvány a fekete csápjaival, Ariel mégis bízik benne, a hangját is képes odaadni neki. Ursula persze leleményes cselszövő, nem csak elraktározza a kis hableány hangját, de fel is használja, ő maga is emberi formát ölt (méghozzá elég szépet), és hozzá akar menni a herceghez. A valódi célja persze nem ez, hanem az uralom Atlantika felett. Két hűséges társa is van, felemásszemű halai, akik nem restek kémkedni neki, az ő kezében pedig ott van a mágia. Azt pedig valószínűleg már tudjuk, hogy az nem éppen jó, ha a varázslat rossz kezekben van. Igazi manipulatív, vészjósló perszóna. Ezt pedig bocsánat, de muszáj kiemelnem: Schubert Éva egyszerűen fantasztikus.

ursula1.jpg

 

4. Dr.Facilier (A hercegnő és a béka)

A hercegnő és a béka vudu-doktora már megjelenésében is gonosz, és hát nem éppen pozitív dolog az, ha egy főgonosszal spanol a másvilág, ugyebár. Az egész rajzfilm erőteljesen mozog a pénz témakör körül, így talán nem meglepő, hogy Facilier- nek a LaBouffe- vagyonra fáj a foga, ahhoz pedig, hogy megszerezze, Lawrence- t bábnak használja, Naveent pedig békává változtatja. Az árnyembert körüllengi a fekete mágia, valamiféle sötét erő, amitől még hátborzongatóbb lesz. És akkor azt még nem is említettük, hogy az árnyéka külön életet él tőle. Ja, és persze a legnegtívabb pont a számláján egyértelműen Ray eltaposása, ami az egyik legszomorúbb Disney- halál, bár igaz, eléggé keserédes. Végül a spanjai nyelik őt el, mivel nem tudja törleszteni az adósságait. De azért mindenki egyértelműen tanuljon Naveen hibájából, és ne álljon le haverkodni valakivel, akinek túlvilági kapcsolatai vannak.

2wp5vs0.png

 

3. Hádész (Herkules)

Az biztos, hogy a státusza és ereje eleve top 10- be emeli Hádészt: hiszen mégiscsak az Alvilág ura, ezzel együtt pedig az összes Disney- gonosz közül ő rendelkezik a legnagyobb hatalommal. És csak aztán következik a személyisége, a létezése, a lángoló fejű nagyfiú zsenialitása. Célja, hogy ne csak az Alvilág felett uralkodhasson, ebben azonban csakis Herkules állhat az útjába, így el akarja őt tenni láb alól. Bárki életének véget vethet, közelében vannak a párkák, két csatlósa (Pech és Pánik) ugyan nem a legeszesebbek, de hűségesek hozzá és humorosak is. Igen, mert azt ne felejtsük el megemlíteni, hogy amellett, hogy gonosz és romlott, áskálódó egy isten ő, a leghumorosabb a főgonosz is egyben, a szövegei csak úgy pörögnek, ahogyan a cselszövései is, a karaktere egészen biztosan nagyon sokat dob az egész rajzfilmen. Ráadásul, amikor legutóbb néztem a Herkulest, óhatatlanul is azon kaptam magamat, hogy egy kicsikét inkább Hádésznak szurkolok, de negatív karakter ide, negatív karakter oda, Hádészt nem lehet nem szeretni.

1284989dbaf802b2c456032331b6a52c.jpg

 

2. Calude Frollo (A Notre Dame- i toronyőr)

A Notre Dame- i toronyőr Párizsának főbírója kétségkívül egy gyűlöletes, gerinctelen alak. Undorítóak a tettei, megölt egy ártatlan nőt, a Notre Dame előtt, és a gyermeket is sírba küldte volna, amiért szörnyszülött. Utálat ül a szívében, különösen a cigányok iránt, akiket a nép legaljának tart, és el akarja őket tüntetni a városból. Állítólag az igazság és hite nevében cselekszik, ám mind tudjuk, hogy Claude nem éppen egy igaz ember. Többnek érzi magát embertársainál, ezt ki is fejezi, Quasimodót egész életében azzal traktálja, hogy ő egy szörny, akit a világ nem volna képes befogadni. Elég ironikus ez egy hatalommal rendelkező szörnyeteg szájából, nem igaz? A rajzfilm közben mégis fellobban benne emberi gyarlóságának következménye, és többet érez Esmeralda iránt, mint az tanácsos volna. A lányt keresve egész Párizst felgyújtja, a cigányokat és Phoebust elfogja, Esmeraldát boszorkányság vádjával el akarja égetni, a valódi oka azonban csupán annyi, hogy a lány nem akar az övé lenni. Bűnős lélek egy romlott világban, végül is, nincs egyedül. De a kegyetlensége senkiéhez sem fogható. Frollót csak gyűlölni lehet, és hozzáteszem, hogy sajnos van egy ismerősöm, akiről valamiért mindig ő jut eszemebe. Az ő szempontjából ez nem biztos, hogy jó... Ami pedig még zseniálisabbá teszi, hogy a kegyetlen főbíró karaktere abszolút életszerű. Mellesleg pedig, talán a legjobb Disney- gonosz dal az övé, a Tűzörvény. Talán nem mindig az a szörny, aki elsőre annak látszik...

notre-characters-wallpaper-disney-male-top-hunchback.jpg

 

1. Zordon (Az oroszlánykirály)

Manipulatív, romlott, gonosz, áskálódó testvérgyilkos. A Disney- klasszikus sebhelyes arcú oroszlánja bármire, szó szerint bármire képes azért, hogy ő kerüljön Büszke Birtok trónjára. Zordon nyugodtan élhetne fényűzésben mint a király fivére, második a trónöröklési sorrendben (Simba után), de ő ezzel nem elégszik meg, gonoszunk teljes hatalomra vágyik, király akar lenni. A zseniális megrajzoláson, gesztusokon, cselszövéseken túl ami a legjobbá teszi Zordont, hogy míg a többiek olyanok után áskálódnak, akikhez tulajdonképpen nincs sok közük, legalábbis a vér nem köti össze őket (oké, Hádész kivételével), addig Zordon a saját testvérét öli meg, majd megkíséreli az unokaöccsét is a sírba küldeni, mindezt azért, mert ők Büszke Birtok törvényes uralkodói, Zordon csak utánuk következik. Miután megöli Mufasát, elüldözi Simbát (abban a hitben, hogy a hiénák végeztek vele), ő kerül a trónra, zsarnok módjára uralkodik, a pusztulás szélére löki a földjét. A hiénák a csatlósai, ám őket sem rest bajba sodorni, ha ezzel saját bőrét mentheti. Igazi megjátszós szélhámos, a hazugságok nagymestere, erkölcstelen, gátlástalan, emellett pedig roppant meggyőző színész, Simbát abba a hitbe ringatja, hogy ő tehet apja haláláról. Shakespeare- i drámakirály és hitleri diktátor, hatalomorientált, zord, rideg és szívtelen. Azt hiszem, értjük, miért a saját fivérét eltávolító oroszlán lett a listám első helyezettje.

the-lion-king-disney-19899451-1280-720.jpg

 

Nos, ez volt az én top 10 kedvenc Disney- gonoszom, persze a lista abszolút kiegészíthető lenne, vannak még kedvenceim, nem is kevés, úgyhogy így a végére még megemlítenék néhány kihagyhatatlan nevet: a Nyanya Banya az Aranyhajból, Clayton a Tarzanból, Lady Tremaine a Hamupipőkéből, Hans a Jégvarázsból, Hook kapitány a Pán Péterből, Yzma az Eszeveszett birodalomból, Szörnyella de Frász a 101 kiskutyából, tehát van még jó pár remek gonosz, de most ezek fértek fel a listára.

Kommentbe természetesen várom a ti véleményetek, ti kit szerettek (vagy utáltok, nézőpont kérdése) a legjobban, milyen lenne a ti listátok? Illetve arra is kíváncsi vagyok, tetszenek- e nektek az ilyesfajta bejegyzések, Disney- toplisták. A következőre egyébként egy ehhez kapcsolódó, ebből kiinduló bejegyzést hoznék, utána viszont egy darabig mindenképpen áttérünk teljesen más vizekre, ígérem!

Ha esetleg annyira lekötnének a random agymenéseim, és nem szeretnél lemaradni akkor nyugodtan köves be, esetleg Instagramon is a @fashionandbooksblog néven, ahol azon túl, hogy mindig előre szólok a bejegyzésekkel kapcsolatban, engem is egy kicsit jobban meg lehet ismerni, már ha ez bárkinek is bármiféle pluszt szolgál. Ha pedig esetleg kérdésed, kérésed van hozzám, amit kommentben nem szeretnél feltenni, akkor a fashionandbooksbusiness@gmail.com e-mail címen is el lehet érni. Na, most hogy a félórás önpromómmal is untattam a népet, elköszönök, remélem, a legközelebbi bejegyzésekben is velem tartotok, addig is szép napot!

 

giphy_1.gif