If you can dream it, you can do it.

Divat, könyvek és a többi

Barátnőim a Disneyben

Ismerd meg őket! + Melyik szereplők lennének?

2018. október 22. - Coco Chanel Eszterrrka

Sziasztok! Ugyan a cím kicsit fura lehet, és talán nehéz kitalálni belőe, hogy egészen pontosan miről is lesz szó a mai bejegyzésben, de engedjétek meg, hogy elmagyarázzam.

A barátnőim (egészen pontosan az egyikük) már jó ideje nyaggatnak azzal, hogy írjak róluk valamiféle bejegyzést, úgyhogy most ezt meg is teszem végre, és egy nemrég kapott öltet alapján fogom ezt megtenni. Aznap a barátnőimmel elementünk a városba, ettünk, beszélgettünk, ilyesmi. Közben pedig azt oldottuk, hogy mégis melyik Disney- hercegnők lennénk. Innen pedig jött az ötlet (persze, tipikus, nem az én fejemből pattant ki), hogy ha már úgyis szeretnék, hogy mutassam be őket, írjak róluk, akkor nem lenne rossz ötlet egy bejegyzés, amelyben azt taglaljuk, vajon melyikük melyik Disney -hősnő, -hős, -gonosz és -mellékszereplő, illetve mindnégyükhöz csatolok majd egy Disney- betétdalt is, ami szerintem passzol rájuk. Előre szólnék, hogy ez várhatóan jó hosszú lesz, szóval heleyzedjetek kényelembe, ha érdekel egy kis csajos csevej vagy szereted a Disney világát. És akkor kezdjük!

 

Kira

Hősnő: Aranyhaj (Aranyhaj és a nagy gubanc) - Ugye mindenkinek megvan az a jelenet, amikor Aranyhaj először kijött a toronyból, és folyamatos hangulatingadozásai voltak? Nos, ezek Kirára bizony elég jellemzőek. Persze nem olyan szembeötlően, mint a mesében, de az egész Aranyhaj- jelenség Kira egy kisarkított verziója Pörög, mindenben benne van, nyitott, tele van energiával, ráadásul csakúgy, mint Aranyhaj, Kira is imádja nemcsak a kalandokat, hanem a festést és a rajzolást is, szóval még művészi vénájukban is megegyeznek. Meg persze a hangulatingadozásikban. Főként. Egyébként amikor anyukámmal megnéztük az Aranyhajt, ő teljesen magától megállapította, hogy ez a lány tiszta Kira, szóval ha nekem nem hisztek, akkor neki higgytek.

Hős: Woody (Toy Story) - Oké, oké, hivatalosan nem Disney, hanem Pixar, szóval csaltam egy kicsit, de Disney keze is benne van a dologban, ráadásul a harmadik rész készítésekor a Pixar már a Disney tulajdonában állt. Ez amúgy is okozott egy kis fejtörést, végül a választásom Woodyra esett Kira férfi hős szerepére. Hogy miért? Mert az Aranyhajnál leírtak mellett Kira igazi vezető, főnök típus, csakúgy, mint Woody, aki rendesen vezette a játékokat, a barátaiért pedig mindent megtett. Ráadásul jócskán makacs és önfejű, és igen, ez Kirára is eléggé jellemző.

Gonosz: Ursula (A kis hableány): Eredetileg már leírtam a fél szövegemet Kiráról egy másik gonoszra, aztán közben jöttem rá, hogy A kis hableány tengeri boszorkánya jobban passzol rá. Ursula ugyanis egy igazi zsarnok (kellenek lábak? oké, kérek cserébe hangot), ami egyébként rá is jellemző, még ha nem is ilyen nagy tételekben.

Mellékszereplő: Audrey (Atlantisz: Az elveszett birodalom): Fiatal, okos, bátor, menő és szarkasztikus, humoros csajszi, aki bármit megtesz a barátaiért, és a szíve aranyból van, végtelenül kedves, de erős és észben nagyon a topon van. Azon túl, hogy talán Kira van az ötösünkben leginkább otthon a technikai dolgokban, róla tartom leginkább elképzelhetőnek, hogy belevágna egy Atlantisz- típusú kalandba. Plusz azért, ha gonosz vagyok, Audrey- t egy kicsit (na jó, nem kicsit) motiválta a pénz is, és gondolom, Kira sem sajnálná, ha volna mit költenie további kalandokra és utazásokra.

 DalÁlmom vár (A hercegnő és a béka)"Gratulálok, Tiana, amikor álmodsz, nagyban álmodsz." Ezt mondta Facilier Tianának a film csúcspontján, mikor először találkoztak. Valójában ez az a mondat, ami arra ösztökélt, hogy ezt a dalt válasszam Kirának, ugyanis én tudom, hogy micsoda álmai vannak a jövőről, milyen elképzelései vannak, és remélem, mindet sikerül meg is valósítania - őt ismerve pedig a végsőkig küzdeni fog azért, hogy így legyen. Ez alapján egyébként majdnem a Herkules "Bírnom kell a célig"- ját választottam, de végül Dr.Facilier ezt választatta velem. Meg ez egy kicsit bulisabb, pörgősebb, így Kira személyiségét is jobban átadja.

 

Juli

Hősnő: Ariel (A kis hableány): Egy álmodozó, kissé (oké, nem is kissé) naiv lány, aki tele van életerővel és örömmel... Igen, tualjdonképpen ezzel a mondattal eléggé jól jellemeztem Julit, folytassuk valaki mással! Na, jó, nyilván csak humorizálni próbáltam. De az az igazság, hogy ennél sokkal többet nem tudok írni erről a hasonlóságról, mert számomra eléggé egyértelmű. Maradjunk annyiban, hogy Juli valószínűleg bizony képes lenne bízni Ursulában. (Amúgy a naivitás miatt Anna se lett volna rossz választás a Jégvarászból, de engem Juli jobban emlékeztet Arielre.)

Hős: Aladdin (Aladdin): Halálian és érhetetlen módon hihetetlenül szerethető. Igen, erre is ennyit. Mert számomra ezzel kábé minden el van magyarázva. Oké, Juli nem éppen egy hazugságkirálynő, ami viszont Aladdinnak eléggé megy, de az tuti, hogy az emberek hozzáállása alapján megvan a hasonlóság. Juli alapvetően amúgy nem biztos, hogy mindig annyira angyalka, mint azt a külseje sejteti, mégis mindenki imádja. Aladdint lehetetlen nem szeretni, de amúgy ha belegondolunk, ez eléggé érthetetlen, mert hazudik, mint a vízfolyás, lop, pénzre vágyik; ha nem lenne ilyen imádnivaló köntösbe csomagolva, akár gonosz is lehetne (jó, azért nem). Külsőre amúgy John Smith lett volna a helyes választás (kék szem + szőke haj), a naivitása miatt pedig akár Herkules is ide kerülhetett volna, de győzött a szerethetőség.

Gonosz: Nyálas Bari (Zootropolis - Állati nagy balhé): Erre többfajta magyarázattal is szolgálok. Az első az, hogy a bárány meglehetősen cuki és komolyan vehetetlen, és szerintem eléggé vicces lenne, ha Juli előállna valami velejéig gonosz tervvel - nagyon nem passzol hozzá. A másik pedig, hogy csakis úgy tudom elképzelni, hogy Juli megromlana, ha annak hátterében egy Nyálas Bariéhoz hasonló elnyomás lenne. Ugyanis Juli egy szerethető, de könnyen elnyomható személyiség. A gond az, hogy alapvetően a "gonosz" szerepkör egyáltalán nem az ő asztala.

MellékszereplőRay (A hercegnő és a béka): Ki másról tudnám elképzelni, hogy beleszeret az esthajnalcsillagba? Juli van olyan naiv, hogy beleessen ebbe a hibába. Ráadásul eléggé pozitív és bizakodó, hogy higgyen és bízzon is ebben. Plusz arra is van eléggé nyitott, hogy leálljon haverkodni két random békával. Oké, talán akkora probléma-megoldóképessége, mint Raynek, Julinak nincs, de mindegy is. Aztán gondoljuk csak arra, amikor Tiana kibárándul Naveenból, mert azt hiszi, hogy összeházasodik Charlotte- tal! Ray mindvégig pozitív maradt, igazi optimista a csávó. És igen, Júlia is az.

DalRingat a víz (A kis hableány): Egyrészt hihetetlenül pörgős és vidám ez a dal, még engem is felpörget, Juli pedig egy kis pozitivitás bomba. Plusz ha Zordon a number one Disney- politikus, akkor Sebastian a legjobb zenetanár és kórusvezető. A zene pedig eléggé Juli szíve csücske, azon túl, hogy sok zenét hallgat, őt az égiek tehetséggel is megáldották ezen a téren. A másik tippem egyébként a Jégvarázsból lenne a "Mától mindörökké", a pozitivitásáért, és mert Vágó Bernadett élettel teli hangját teljesen hozzá passzolónak érzem.

 

Barbi

HősnőHamupipőke (Hamupipőke): Oké, erre nagyon-nagyon gyenge magyarázatom van. Méghozzá az, hogy Hamupipőke eléggé házias, Barbara is az, és kábé itt kimerült a hasonlóság. Illetve... Barbara nekem egy óriási kérdőjel. Rengeteg mindent tudok róla, szeretem, imádom, de valamiért számomra az ő személyiségét a legnehezebb pontosan körülírni. Mármint tudom, hogy milyen, de azon túl, hogy idegesítő poénjai vannak és teljesen nem normális, egy idegen számára nehezen írom őt körül. És elsőre bizony, amikor még nem ismered meg, egy eléggé semmilyen valakinek tűnhet, pedig egybként egyáltalán nem az. De ez volt az, ami arra ösztökélt, hogy az első Disney- hercegnők egyikére essen a választásom, és akkor talán a hajszín miatt, nem tudom, Hamupipőke lett a befutó.

HősNaveen (A hercegnő és a béka): Ugyan Barbara és Naveen személyisége egyáltalán nem adják át teljesen a másikét, azért vannak hasonló pontok. Például a lustaság, de az első helyen. Tudjuk, tudjuk, Barbara, mégis ki választaná a munkát a kockulás plusz popcorn program helyett (Kira, ez egy hármas alliteráció volt!). Aztán ott van az, hogy valami megmagyarázhatatlan módon Naveen ellenállhatatlan és imádnivaló, és én magam sem értem, de valamiért Barbara is szerethető (na uppsz, ha ezt elolvassa... és el fogja...). De azért van valami fárasztó és kiakasztó mindkettőjükben. Amúgy kap még egy kósza említést a lököttségükben való hasonlóság miatt a Bűbáj Edward hercege, de azért Naveen mellett több érvem van.

GonoszHádész (Herkules): Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy Barbara, bármikor, akár a világ feletti uralom átvétele közben, elhagyja az idegesítő vicceit. És ki az a Disney- gonosz, aki kiakadásai közben is vicces? Hát természetesen Hádész. Aztán nem tudom, ki hogy van vele, de valamiért én Hádésznak szurkoltam a Herkulesben, és egyébként nem tartom kizártnak, hogy ha Barbara állna a rosszfiú szerepében, akkor is így lenne.

MellékszereplőTimon (Az oroszlánkirály): Na, Barbara esetében én itt látom leginkább a hasonlóságot. Timon iszonyat módon szerethető, de valljuk be, a Timon-Pumbaa kettősből ő volt az, akinek kínosabb, mégis idegesítő módon viccesebb beszólásai akadtak. Emellett Timon és Pumbaa közösen vallják a Hakuna matata elvét, evés, ivás, szórakozás, no teendők, de erről mindjárt részletesebben is beszélgetünk. Szóval egy humoros, kissé ütődött, idegtépő, de megmagyarázhatatlan okokból kedvelhető karakter, aki szeret enni, és szíve szerint egész életében tenne a nagybetűs Valóságra, a teendőkre, felnövésre, ilyesmikre - Barbara.

DalHakuna matata (Az oroszlánkirály): Az előbbiekben már tettem erre egy utalást, és igen. A semmittevés, és (elnézést, de) "szarjunk bele mindenbe" életérzés dala egyébként akár az én himnuszom is lehetne, de végül is tény, hogy Barbarához egy kicsit jobban passzol. Egyébként vicces, mert anno, amikor még csak kialakulóban volt az ötösünk barátsága, vagyis éppen megkezdődött, ez volt az amolyan "közös dalunk" (mára sok ilyen van...). Egyébként poénból szívesen ideírtam volna Barbarának az Aladdinból a "Prince Ali"- t, de végül türtőztettem magamat, és a zabálásról, és a semmivel nem törődésről szóló dal sokkal jobban jött ide, még akkor is, ha naponta legalább tízszer kikerget a világból azzal, hogy Ali Ababwa.

 

Noémi

HősnőMegara (Herkules): Egyébként Noémi volt, aki leginkább nyomta, hogy legyen róluk poszt. A hősnő szerepe sokáig fejtörést okozott, nemcsak nekem, hanem a többeiknek is, ugyanis ezt a szerepkört egymás között is megvitattuk. Végül is Megre esett a választásom, a (szinte) egyetlen olyan női Disney- karakterre, aki szokott eléggé bunkó lenni, ráadásul szarkasztikus és vicces, elsőre talán nem biztos, hogy szimpatikus, ha élőben találkozol vele, de jobban megismerve egy csodanő. Végül is ez az, amit Noémiről is elmondhatunk. (És valamiért érzem, hogy ez a csodanő kiverte a biztosítékot.) Plusz Meg nem az a tipikus Disney- hercegnő stílus,

HősJim Hawkins (A kincses bolygó): A legalulértékeltebb Disney- hős ever. Jim tizenéves lévén nem a legproblémamenteseb gyerek, sokat balhézik, ami mondjuk Noémira nem annyira jellemző, de azért Jim is képes néha bebunkulni, akárcsak Noémi. Plusz egy olyan srác, akiben sokkal töb lakozik, mint az látszik, a felszín alatt pedig mégis tele van komplexusokkal és elvárásokkal maga felé. Amit pedig nem árt tudni, hogy Noéminak nem kevés baja van önmagával. Jim talán egy kicsit magát okolja, amiért az apja ott hagyta őket, és ezért is él afféle bajkeverőként, miközben úgy gondolja, hogy sosem csinál semmit elég jól. De talán igazából Noéminak is csak kellene egy Silver, mint Jimnek, hogy felfogja a benne rejtőző értékeket és elfogadja őket. Kéne valaki, aki ráébreszti ezekre. Silver az apa szerepét vette át tulajdonképpen Jim életében, és talán Noéminak is egy olyan szerető kéz kéne csak, aki nem ráüt, hanem megsimogatja, amikor éppen önértékelési mélyponton van.

GonoszYzma (Eszeveszett birodalom): Na, akkor kicsit kevésbé komolyabb vizekre evezve... Noémi esetében Yzma az olyan karakter, mint például Barbaránál Timon. Tehát aki nekem elsőre eszembe jut róla. Először is, Noémi személyiségéből fakadóan, akárcsak hozzám, hozzá is a gonosz szerepkör áll legközelebb mind közül. Aztán pedig... Yzma egy klettyós nőszemély, és nem feltétlenül tudom ennek a szónak a jelentését elmagyarázni, valamint azt sem tudom, hogy ez egy létező szó- e, de Noémitől tanultam, és kábé az ütődött, furcsa, lökött szinonimájaként tudnám jellemezni. Emelett Yzma a vicces Disney- gonoszok egyike, és őszintén szólva, én el tudom képzelni az Yzma-Kronk párosítást Noémi és Barbara behelyettesítésével. Az már csak egy plusz, hogy a film klimaxában Yzma cica formát önt, Noémi pedig nagy macskarajongó hírében áll. 

MellékszereplőWilhelmina (Atlantisz: Az elveszett birodalom): Egyrészt az Atlantisz hírközlő szakembere egy hihetetlenül fanyar, bunkó nőszemély, de a barátaiért mindent megtesz (hiszen Atlantiszban maradt tkp.a majdnem biztos halálban a többiekkel), ráadásul amihez ért, ahhoz nagyon ért. A humora is a bunkóságából fakad, és őszintén szólva, a folyamatosan dohányzó és a vészriadó közben is a telefonján unottan trécselő idős hölgy valami megmagyarázhatatlan módon szerethető. Ráadásul Noémit csak a nagyinkként tartjuk számon, szóval a kissé korosabb nő még ebben is passzol (ő volt a legénység legidősebb tagja, láthatóan).

DalTükörkép (Mulan): Ugyan sokan az indetitáskereséshez kötik ezt a dalt, azért nem kicsit szól azokról a lányokról is, akik nem azok a tipikus kis pink hercegnők, amikre talán minden szülő vágyik. Valójába Noémi tökéletes jelemzésének Anna Blue Silent Screamjét tartom, de Disney berkekben annak a dalnak talán ez a megfelelője. Körülbelül. És azért szerintem az eredeti változat teljes verziójában a "They want a docile lamb, noone knows who I am" rész is eléggé passzol ide.

 

Nos, tulajdonképpen ennyi volt mára, engem is meglepett, milyen szinten élveztem ennek az írását, csak sajnos ebben nem igazán van benne a második rész lehetősége, tehát ez ennyi volt. Bár de, eszembe jutott, egy esetleges második rész, vagyis hát "átgondolás", de azt majd velük vitatom meg. Több szempontból is kifejezetten érdekes volt ez, egyrészt mert monstanság eléggé Disney- függő vagyok, a barátnőim meg tulajdonképpen a családom mellett a hozzám legközelebb álló emberek, sőt sok olyat tudnak rólam, amit a családom nem is. Szóval két szívem csücske dolog ötvöződött, ez pedig egy szuper elfoglaltság volt számomra, még ha azoknak, akik annyira, vagyis hát semennyire nem ismerik őket, nem lehetett annyra izgalmas. De én élveztem írni, és legalább ők remélhetőleg élvezni fogják olvasni.

Szóval igen, ennyi volt mára, kommetben szívesen hallok véleményeket arról, szerintetek ti/a ti barátaitok vagy bárki kik lennének, illetve a véleményeteket a bejegyzéssel kapcsolatban is. Legközelebb jövök valami egészen mással, addig ha extra tartalmakat szeretnél az unalmas kis életemről, illetve mindig tudni szeretnéd előre, mikor várható új bejegyzés, nyugodtan kövess be Instagramon @fashionandbooksblog néven, illetve ha kérdésed/kérésed van e-mail formájában a fashionandbooksbusiness@gmail.com tudod feltenni nekem. Legközelebb találkozunk, addig is szép napot!