If you can dream it, you can do it.

Divat, könyvek és a többi

Top 50 kedvenc Disney dalom - 10 jó Disney- dal

2019. február 11. - Coco Chanel Eszterrrka

1bddf78f0cb47532c3a73a119fbc231d402f6cab_hq.jpg

 

Sziasztok! Nos, a Disney- toplisták nem ismeretlenek a házam táján, akad belőlük már kettő, de most egy komplett, 5+1 (az hat, köszönjük) részes Disney- toplista sorozattal készülök, amely során eljutunk az 50.kedvenc dalomtól az elsőig.

Maga az, ahogyan ezt megteszem, tehát külön bejegyzésekben, tízesével haladva előre egyébként a https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu blogtól jött, úgyhogy csekkoljátok az ő listáját, ugyan már több mint hároméves bejegyzések, de szerintem így is szórakoztatóak, és én valamiért kifejezetten szeretem az ilyesféle toplistákat. Youtube-on konkrétan számát nem tudom, mennyit néztem végig. Azt pedig szintén nem tudom, mióta tervezem ezt a posztot, de jóóóó régóta. Hát most belekezdek, és meginvitállak egy kis zenehallgatásos gyerekkoridézésre.

A lista persze szubjektív, meg minden ilyen, borzasztó sok kedvencem kimaradt, kegyetlenül kevés ez az 50 dal, még ha elsőre soknak is hangzik. Csakis Disney- dalokról lesz szó, a Pixar most kimarad. Egyébként még abba lehet belekötni, hogy nagyooon kevés a klasszkus darab, és inkább a Disney- reneszánsz (1989-1999) és az ún."revival" (2009-napjainkig - ennek a magyar nevét meg nem mondom, valami újjáéledés szerű) darabjai sorakoznak fel, de mit ne mondjak, nekem ezek állnak közelebb a szívemhez.

Amúgy a hosszú eltűnésért bocsánat, egyszerűen semmi kedvem nem volt a bloggal foglalkozni, és ezt csak akkor van értelme csinálni - szerintem -, ha szívem-lelkem benne van. Most már benne lesz, megpróbálom megígérni, hogy visszatérek.

A sorozat további részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatod:

Top 50 kedvencem Disney- dalom - 10 jobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - 10 még jobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - 10 még annál is jobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - a 10 legjobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - a 10 legjobb NEM Disney- dal

Akkor elég a rizsázásból, kezdjünk is bele a lényegbe!

50+1: Try Everything
(Zootropolis - Állati nagy balhé, 2016)

Persze minden rendes toplistába kell egy plusz egy... És nem, nem feltétlenül lenne ez az ötvenegyedik, sőt... Viszont! Ez azért nincs benne az alap ötvenben, mert alapvetően egy kissé irritál ez a dal, nem a kedvencem úgy magában, bár Shakirával amúgy semmi bajom, de ez a szám azért idegtépő tud lenni. Viszont a mesét magát annyira szeretem, hogy muszáj volt említést tennem róla, plusz az a jelenet, amikor Judy megékrezik Zootropolisba, és megy a dal, eléggé király lett. Plusz azért mióta láttam a filmet (amivel kapcsolatban eléggé szkeptikus voltam, aztán hatalmas pozitív csalódás lett), a dal is közelebb áll a szívemhez, mint előtte.

 

50. Hejhó!/Heigh-ho!
(Hófehérke és a hét törpe, 1938)

Igazából manapság nem nevezném a Hófehérkét kedvencemnek, bár tény, hogy klasszikus, és gyönyörű mese. De a zenéjét eléggé irritálónak találom, ennek ellenére is azért persze le a kalappal az egész cucc előtt, óriási dolgot indított el anno. A soundtrackről mégis ez az egyetlen dal, amit valaha is igazán meg tudtam kedvelni, mondjuk ebben közrejátszhat, hogy az egész rajzfilmből a törpék voltak a kedvenceim (meg a királynő, de ez most mellékes). Humoros, vidám kis klasszikus dal ez, gyerekkoromban is sokat dúdolgattam, mai napig kedves emlékeket idéz, fülbemászó dalocska.

 

49. A szív úgyis rátalál/Love will find a way
(Az oroszlánkirály II.: Simba büszkesége, 1998)

DVD- s folytatás ide, DVD- s folytatás oda, Az oroszlánkirály második része szerintem zseniális, és bizony zeneileg sem panaszkodhatunk rá, a soundtrackjét én összességében jobban szeretem az elsőjénél. Ugyan ez a dal hihetetlenül nyálas, cuki és alapvetően azt mondanám, hogy bah, de eleve imádom Kiara és Kovu párosát, és ez kiegészül két általam imádott énekes (Auth Csilla és Miller Zoltán) hangjával. Nem a legerősebb zenei alkotás, a belőle kicsepegő nyállal egy medencét ki lehetne tölteni, de mindezzel együtt imádnivaló, és nem tudom, miért, de nekem nagyon sikerült belopnia magát a szívembe.

 

 

48. Hol volt, hol nem/Once upon a dream
(Csipkerózsika, 1959)

Bár amúgy Hajnal hercegnő korántsem a kedvencem, ahogyan a kis hercegét is csak egy töketlen szépfiúnak tartom, attól még a daluk kifejezetten szép, kedves kis romantikus danolászgatás, nem véletlenül annyira ismert. Mondjuk tény, hogy én nagy köszönetet mondok azért annak, aki kitalálta, hogy a Demóna c.filmhez változatassál meg a hangzást - bár nekem maga a film nem volt a kedvencem (sosem fogom megérteni a főgonoszt változtassuk jóvá logikát), ennek a dalnak kifejezetten jót tett szerintem a darkosított verzió Lana Del Rey előadásában, én inkább azt preferálom, de persze ide az eredetit rakom be (mármint a magyar eredetit), mert ha esetleg valaki nem ismerné (kétlem, hogy van ilyen), akkor az hallgathassa már meg.

 

 

47. Vár rám a föld/Part of Your World 
(A kis hableány, 1989)

Ariel álmodozó danolászgatása nagyon sokáig nem fért fel a listára, már megírtam a cikkeket, amikor végül úgy döntöttem, hogy ez mégis kell ide. Hogy miért? Bár tipikus tini p...izé, plázacica dal, amiben konkrétan kimondja, hogy mindene megvan, de ez nem elég, attól még Arielt pont egy ilyen hisztis, elkényezetett(nek tűnő), de kimondhatatlanul édes és aranyos lánynak szeretjük. Ez a dal meg kifejezetten szépen áll össze zeneileg, egyébként eredetiben jobb, annak ellenére, hogy a cím magyarban jogosabb - azt ugyanis sosem fogom megérteni, az erdeti változat címe miért Part of your world, miközben mikor ezt énekli, még nem is találkozott Erikkel. Micsoda problémáim nekem vannak. Szóval ennek ellenére is jobb ez Jodi Benson hangjával, bár nekem Oszvald Marika ellen sincs semmi kifogásom, hiába nem szeretik sokan Arielként.

 

 46. Gyermekember/Son of Man
(Tarzan, 1999)

Valljuk be, Phil Collins elég rendes, tisztességes munkát végzett a Tarzan zenéjével (majd pár évvel később a Mackótestvérével is). És sajnos azt kell mondanom, hogy Ákos is. Nem kedvelem azt az embert, sőt. A zenéje sem a kedvencem, sőt. De az tény, hogy van hangja és tehetséges, arról nem is beszélve, hogy a munkásságának ezt a részét eléggé tudom értékelni. Ez a dal például talán jobb is az ő előadásában. Igazi pörgős, hangulatos kis betét ez, amiben végigkövethetjük Tarzan növekedését, és hogy hogyan válik ő a "legügyesebb majommá". Szerethő kis fülbemászó dalocska.

 

 

45. Csókra vár/Kiss the girl
(A kis hableány, 1989)

Nos, őszintén, ez eleinte nagyon sokáig nem volt benne a végleges 50- ben, de azóta lett valami velem meg A kis hableánnyal, nem tudom, megszerettem, úgyhogy felkerült ez is. Hangulatos, dallamos, fülbemászó, ikonikus kis nóta. Azt nehezen tudom eldönteni, hogy ez eredetiben vagy Vass Gábor sebastianossá formált hangjával élvezhetőbb, én talán a magyarra voksolok, de amúgy valami jót találok mindkettőben. De hát szeretem Vass Gábort. Meg amúgy Sebastiant is. Nagyon. Az meg kifejezetten vicces, amikor az elején Hablaty hamisan megszólal, Sebastian meg fogja a fejét. A halak meg persze muzikálisabbak, mint a madarak, kivéve a falmingókat, mert ők is érzik a ritmust... Vagy mi. Na, mindegy, a lényeg, hogy tetszik ennek a dalnak a hangulata és a zenei világa.

 

 

44. Legyen hó/Let it go
(Jégvarázs, 2013)

Ugyan nekem a Jégvarázs már akkor sem lett a kedvencem, amikor először láttam, azóta pedig nem igazán értem ezt a hatalmas hype- ot és felhajtást, ami körülötte van, azért jó kis mese, és a zenéje igazán ott van. Ugyan a nagy sláger ez lett, eleinte még a top 50- ben sem volt benne, talán pont a népszerűsége miatt voltam vele egy kicsit szigorúbb. Végül azért be kellett ismernem, hogy jó kis dal ez, még ha nem is feltétlenül gondolom, hogy az az óriási népszerűsége teljesen indokolt. Ugyan magyarul fogom belinkelni, ahogyan mindent ezen a listán, mégis azt mondom, hogy ennek a dalnak inkább az eredeti verziója a kifejező, és az is Indina Menzellel. Nem azért, mert a magyar nem jó, csak angolul azért elég más a jelentése.

 

 

43. Szívem mélyén álmok hada él/I've got a dream
(Aranyhaj és a nagy gubanc, 2010)

Az Aranyhajban is hihetetlenül szerethető dalok csendülnek fel, a legszürreálisabban aranyos pedig kétségkívül ez a darab, amiben a haramiák hatását keltő, rosszfiúknek tűnő kocsmázók énekelik meg legnagyobb álmukat, Aranyhajjal és Eugénnal egyetemben. Eleve az egyik kedvenc jelenetem a filmből, zeneileg is nagyon rendben van, ráadásul Csifó Dorina játékos hangjához eléggé passzol ez a dal (Mandy Moore- ról már nem is beszélve.) Plusz a furcsaságából adódóan nagyon humoros is.

 

 

42. Ha zeng a Notre Dame/The Bells of Notre Dame
(A Notre Dame- i toronyőr, 1996)

Na, most, A Notre Dame- i toronyőr az sok szinten a Disney egyik legmegosztóbb darabja, nem is egy gyerekmese, az igaz, de tudjuk, hogy én imádom. Igazából minden egyes soundtrackje jó valamiért (oké, talán a "Guy like you"- ra nem tudok indokot találni, miért is volna jó, bár talán, mert vicces), ez a darab pedig jól megalapozza az egész mű hangulatát. Nagyon tetszik, ahogyan a dalok hozzák az egyházi énekek stílusát, lévén egy templomban játszódunk, hahó! Az Operettszínházban amúgy elég rendesen hosszabb, a linkelt verzióban meg a kórus részek sjanos kimaradtak, agyon van vagdosva, de még így is zseniális, nem is kicsit, az egyik leghangulatosabb filmkezdést mindenképpen megadja.

 

 

41. Hozzon örömet e nap/Honor to us all
(Mulan, 1998)

Nagy volt a dilemma, hogy a Mulan filmkezdő trackje vagy a katonák később felcsendülő dalja kapjon helyet ezen a listán, de az én szívem végül efelé húzott, talán azért is, mert a többségé a másikhoz húzna. Igazából ez csak egy hangulatalapozó darab, amiben megismerkedünk a háttérrel, a társadalom állásával (a férfi harcol, a nő nem is simán gyerekeket, de egyből fiúkat szül - egyenjogúság, please), Mulan karakteréről kapunk egy kis átfogó képet. Átadja a hangulatot, szerethető, és az kifejezetten tetszik, hogy sok embert énekeltet, ahogyan a hangzásvilágát is nagyon csípem.

 

Szóval ez volt az első tízesünk, még négy darab ilyen vár ránk. Nemsokára hozom a folytatást, addig ha gondoljátok, kövessetek be Instagramon @fashionandbooksblog néven, ha mindig előre akarjátok tudni, mikor lesz poszt, vagy a szánalmas életemről akartok többet tudni. Ha kérdésed/kérésed van, akkor azt akár kommentben is nyugodtan tudathatod velem, de akár e-mailben is felkereshetsz a fashionandbooksbusiness@gmail.com címen. Legközelebb jön a következő rész, addig is szép napot!