If you can dream it, you can do it.

Divat, könyvek és a többi

Top 50 kedvencem Disney- dalom - 10 jobb Disney- dal

2019. február 15. - Coco Chanel Eszterrrka

82744a41e6e4e8cd48ed5c6c2649d5ad.jpg

Sziasztok! Most az előzőtől eltérően nem szeretnék rizsázni, tudom, ez tőlem igen csak szokatlan, de hogy őszinte legyek, annyira élvezek a dalokról véleményt írni, hogy inkább gyorsan túl vagyok a kezdésen, és jöhet az a rész, amit igazán szeretek ebben. Haha, önös érdekek. (Oké, valószínűleg ti is jobban örültök, hogy nem pofázok feleslegesen, bár azt szerintem úgyse olvassa el szinte senki - csak az olyan mániákusok, mint én, én mindig az ilyen feleslges cuccokat is elolvasom. Egy mérges kecske rajzolásáról álmodtam. Na, ezt vajon hányan olvasták el? Oké, megígértem, hogy nem pofázok, aztán most ennek semmi értelme.) Térjünk a lényegre, mert a végén az imádkozó sáskák szaporodása lesz a téma. (Na, hogy ez megint hogy jutott az eszembe...) Ha érdekel, az előző és a következő részeket itt tudod elolvasni:

Top 50 kedvenc Disney dalom - 10 jó Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - 10 még jobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - 10 még annál is jobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - a 10 legjobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - a 10 legjobb NEM Disney- dal

Most pedig jöjjön is a következő tíz dal, amit érdemes hallgatni és én is szívesen dúdolgatok Disney- berkekből!

 

40. Csillagfény/When you wish upon a star
(Pinokkió, 1940)

Ezután már nem is lesz klasszikus dal, ez sokat elmond, és lehet, hogy engem minősít, de mindegy. A Pinokkió első dalát Tücsök Tihamér dalolja el nekünk, megalapozva azt a valódi mesebeli, mesés hangulatot, amit az egész mese áraszt. Ez mégis mennyi mese volt egy mondaton belül? Mindegy, ezt másképpen nehezen tudom kifejezni. Kicsit fekete bárány itt, ugyanis bár a Pinokkió nem a kedvencem, ezt a dalt mégis szeretem, vagy legalábbis mélyen elismerem. Meg szerintem ez egy olyan darab, ami nékül nem is toplista a toplista, egyszerűen olyan alapkőként szolgál a Disneynél, amit mi sem bizonyít jobban, hogy azóta is ezt a nótát hallhatjuk felcsendülni minden Disney- mese nyitánynál. Igen, az az ismerős dallam, ami a kastély megjelenésekor zeng, az bizony ez. A dal Oscart is nyert, egyáltalán nem érdemtelenül. Gyönyörű darab, igazi kötelező klasszikus, egyedül a személyes ízlésem az oka annak, hogy nincs előbbre a listán, ez az én szegénységi bizonyítványom, de az biztos, hogy a jelentőségét tekintve ez a number one Disney- dal.

 

39. Nyitom a szívem/Love is an Open Door
(Jégvarázs, 2013)

Nyálas, szentimentális, túlromcsizott, de pont ettől az együgyű érzelmességétől olyan szerethető. Anna naivitása és Hans leleményessége ügyesen dolgozik együtt, sokadjára hallgatva vannak benne el(r)ejtett utalások a herceg tervére. Ilyen eltúlzott dal kevés van a Disney- történelemben, gonosz dalként kifejezetten furcsa gondolni rá, de esküszöm, tetszik a szerelmes és a gonosz dal műfajának szürreálisan csöpögős egyesülése. Ahogyan egyébként Vágó Bernadett és Pál Tamás hangja is igen jól dolgozik együtt, és talán az elfogultságom miatt (egyszerűen imádom Vágó Bernadettet), de a magyar verziót preferálom, még akkor is, ha szövegben az angol jobban ott van.

 

38. A trón úgy csábít, nagyon hív/I just can't wait to be king
(Az oroszlánkirály, 1994)

Az oroszlánkirály sok téren zseniális, a zenéjén is meghallatszik, hogy olyan nagyágyúk keze van benne, mint Elton John, Tim Rice és Hans Zimmer. Ez a darab Simba játékos dala, amiben Zazunak énekel arról, mi lesz, ha "nagy király" válik belőle, amitől kelekótya madarunk szíve szerint falra... repülne? Mászna? Ah, mindegy. Pörgős kedves, szerethető, játékos kis nóta ez, ami igazán jól átadja a gyerek Simba karakterét, ráadásul a látványvilága is elkápráztató és magával ragadó. Igen, erről összességében ennyit, beszél ez magáról eleget.

 

37. Áss egy kicsit mélyre/Dig a little deeper
(A hercegnő és a béka, 2009)

Bizony, A hercegnő és a béka zenéjét is igen csak bírom. Ez az a szám, amitől mindig instant jókedvem lesz, és teljesen felpörget. Az egész meséhez hűen van benne némi dzsesszes beütés, és ezzel együtt az egész hihetetlenül pörgős és színes. Odie mama karaktere alapból zseniális, ez pedig a dalon keresztül nagyon is jól átjön. Ugyan nagyon nem vagyok egy urgálós, táncolós csajszi, de ennek a dalnak a hatására mindig felpattanok (aztán ezt jobb esetben senki sem látja). Közben a megfogó, pörgős zene mellett fontos mondanivalója is van a dalnak, ami mellett megint csak nem mehetünk el szó nélkül. Szerintem, ha egyetlen vidám dalt hallgathanék csak Disney- berkekből ezentúl, az ez lenne. És hát mint előbb is mondtam; Odie mama for president!

 

36. Ő benned él/He lives in you
(Az oroszlánkirály II.: Simba büszkesége)

Ugyan az első rész kezdő dalához nem sikerült felérni, de azért elég korrekt kis számot hoztak össze a zeneszerezők Az oroszlánkirály folytatásához is. Az egésznek van egyfajta megfogó hangulata, a látványnak, a képeknek, a zenének, de azért azt ismerjük el, hogy nem a legváltozatosabb ez a szám. A magyar változatot ugyan legtöbben egy női előadónak tulajdonítanák, valójában Bereczki Zoltán adja elő, aki tudjuk, hogy nekem nagy kedvencem, de azért pályakezdő volt itt még. Monjduk végül is nem ez az oka annak, hogy ebből szerintem jobb az angol verzió, bár persze ez is közrejátszhat benne. Bár amúgy én a magyarra sem panaszkodnék. Talán a dalt átitató, megmagyarázhatatlan "őserő" az, ami ezt igazán szerethetővé teszi ezt a hangulatos kis nyitányt. Mellesleg pont a mai napon jött ki Peter Hollens feldolgozása erre a számra, és annyit mondok, hogy ha szereted az eredetit, akkor azt hallgasd meg, mert azt még jobban fogod szeretni. Velem legalábbis ez volt. Úgyhogy most leszek olyan kedves, hogy a magyar videó alá azt is belinkelem.

 

 

35. Mikor kezdhetnék élni már/When will my life begin
(Aranyhaj és a nagy gubanc, 2010)

Aranyhaj egy pörgős, életvidám csajszi, ami ebből a számból tökéletesen átivódik. A dal elején vidáman veszi élete körbe-körbe ismétlődő lemezét, a dal végén aztán ő is rájön, hogy ez nem kicsit unalmas. A zene ettől még nem válik azzá, sőt. Játkos, aranyos kis dal ez, Aranyhaj karakterét tökéletesen megalapozza, a repríze meg... Ahh. Ajánlom ezt magyarul meg angolul is, magyarul azért, mert én csípem Csifó Dorinát, még ha sokan nem is, angolul meg azért, mert Mandy Moore azért még mindig tehetségesebb. Felpörgetős dalnak tökéletes, spotán energialöketet ad, annak ellenére, hogy pont a monotonitásról szól.

 

34. Hakuna matata/Hakuna matata
(Az oroszlánkirály, 1994)

Az oroszlánkirály örök slágere, egy igazi himnusz, ami 1994 óta tanít arra, hogy csak légy laza, egyél, légy vidám, és szarj bele mindenbe, a világba, a kötelességekbe. És a hakuna matata konkrétan egy teljes életérzéssé, kultúrává nőtte ki magát. Imádom az ifjú Simba karakterét, illetve a Timon-Pumbaa kettősről ne is beszéljünk. Ugyan a refrén legendás, az egész szuper és ikonikus, azért került kicsit hátrébb a listán, mert például a Pumbaa előéletéről szóló rész vicces ugyan, de zeneileg nem a legértékelhetőbb - számomra. Így is örök kedvenc, klasszikus, kötelező darab. És persze amellett se menjük el szó nélkül, hogy SImba ebben a dalban nő fel, és hát... Értem én, hogy egy rajzolt oroszlán, de egyszerűen helyes, és kész. Ez meg még kiegészül Stohl András hangjával, és... Ah, mindegy, fangirlölés out.

 

33. Belle/Belle
(A szépség és a szörnyeteg, 1991)

Anyukám nagy kedvence, és A szépség és a szörnyeteg hangulatát is remekül megalapozza az azt nyitó, Belle című soundtrack. Megismerjük a falut, méghozzá elég jól, a lakosság nagy része dalra fakad, a reggel szokásos módon zajlik, mint mindig, kivétel nélkül, Belle nagyon szép, ezt ők is alátámasztják, csak hát ugyebár kicsit furcsa, vagy tán lökött? Gaston feleségnek akarja, hiszen legalább oly szép, mint ő, ikonikus sorok hangazank el ebben a számban is. Belle meg csak unja az egyhangúságot, és szeret olvasni. Kész, pont. Haha, asszem', bennem tényleg elveszett egy Belle.

 

32. Ő a sztár/Zero to hero
(Herkules, 1997)

Akkor megint prögjünk fel, nem is kicsit. A múzsák ezzel a dallal elég komolyan életet leheltek a filmbe, az ő szerepük szerintem hihetetlenül szerethető. Pont azért, mert úgy kifejezetten nincs is szerepük. Ebben a dalban megéneklik azt, hogyan vált Herkules igazi sztárrá, egyszerű srácból főhőssé, akit mindenki ünnepel, szörnyeket győz le, lányokat szédít el és saját merch termékei vannak. Bizony, bizony, Herk minden Hádész által elé görbített akadályt ügyesen vesz (pedig team Hádész), közben hatalmas rajongói tábort épít ki magának, igazi hős a srác... Kár, hogy kicsit naiv hősszerelmes, amúgy végül ez a veszte, de ne ugorjuk előre, hanem ünnepeljük, mindig fitt, meg bombajó, meg hát ő a sztár. Pörgős, fülbemászó, és bizony ha már bemászott, ott is marad - szuper kis dal ez, hiába ókori sztori a Herkules, teljesen modern, ahogyan ezt a két világot ez a dal is remekül ötvözi. Magyarul-angolul egyaránt zseniális, tipikus példája annak, hogy a nem szó szerinti fordítások milyen jók is. Na, mindegy.

 

31. Anyád a tét/Mother knows best
(Aranyhaj és a nagy gubanc, 2010)

Aranyhaj megint. Vagyis Aranyhaj, de mégsem, mert ez a mese zenei világának egy teljesen másik megközelítése, avagy a gonosz dalunk. Ugyan valamilyen szinten én Gothelt (nincs az az isten, hogy a magyar nevén hívjam, mert az egyszerűen bah) nem tartom annyira gonosznak - hát felnevelte azt a lányt, aki elég korrekt fiatal hölgy lett, azon túl, hogy háztartásban otthon van, kedves és aranyos, valamilyen szinten szerintem meg is szerethette -, azért a dalban is Aranyhaj hajával játszik, azt ölelgeti, ami jelzi a tetteit. Imádom egyébként ezt a nőt, a stílusát, a szám zenei és képi világát. A dal túljátszott drámázása pedig tökéletesen passzol Náray Erika zseniális hangjához, úgyhogy abszolút a magyar változat rajongója vagyok, azon túl, hogy a szöveg remekül összállt, magyarul a színészi rész - szerintem - jobban lett teljesítve, mint angolul. Szeretem a zenei világát ennek a dalnak, amiben a banyánk arról énekel, hogy a nagyvilág milyen sötét, kegyetlen és önző.

 

Nos, ez volt a második tízesünk, egyébként olyan nehéz ez a listázás, szívem szerint mindent az első tízbe raknék bele, de hát ez van, én találtam ki, hogy most ezzel fogok cseszekedni. Remélem, tetszett, ha igen, azt kommentben jelezheted, meg persze az ellenvéleményedet is, illetve ha bármi kérdésed/kérésed van, amit privátban szeretnél feltenni, a fashionandbooksbusiness@gmail.com címen tudsz elérni, Instagramon pedig a @fashionandbooksblog néven találsz meg, ne fél bekövetni, hogy mindig előre értesülj az új posztokról. Az önpromó után pedig tényleg berekesztem ezt a bejegyzést, hamarosan jön a folytatás, addig is szép napot!