If you can dream it, you can do it.

Divat, könyvek és a többi

Top 50 kedvenc Disney- dalom - 10 még jobb Disney- dal

2019. február 20. - Coco Chanel Eszterrrka

141a0f1ae3e811ffb12860e1278634aeaa4d3e53_00.jpg

Sziasztok! Nos, elérkeztünk a harmadik részünkhöz is, még mindig Disney- dalokat rangsorolunk, és ti még mindig kitartotok mellettem, igazán minden elismerésem annak, aki még bírja. (Ha akad egyáltalán ilyen.) Ma tényleg nem akarok rizsázni, inkább egyből belecsapnék, mert a végén megint elkalandozom. Szóval előzzük ezt meg!

Ha esetleg még nem láttad az előző részeket vagy csak foltyatni akarod a sorozatot, itt tudod csekkolni a további bejegyzéseket:

Top 50 kedvenc Disney dalom - 10 jó Disney- dal

Top 50 kedvencem Disney- dalom - 10 jobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - 10 még annál is jobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - a 10 legjobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - a 10 legjobb NEM Disney- dal

Tehát jöjjön a lényeg, tőlem szokatlanul gyorsan! Előre szólok, ez most kicsit gonoszabb lesz, mint eddig... És akkor! Top 50 Disney- dal, harmadik felvonás, go!

 

30. Idegen érzés/Strangers like me
(Tarzan, 1999)

Ákosra még mindig sok mindent tudok mondani, azt nem, hogy szimpatikus, de bizony az van, hogy azt sem, hogy ne tudna énekelni, és a Tarzanban ne végzett volna zseniális munkát. Kétségkívül a sok fantasztikus dal egyik legjobbja az Idegen érzés (Phil Collins tolmácsolásában Strangers like me), amiben Tarzan az emberi létét fedezi fel kicsit jobban, és nem feltétlenül a tudományos dolgokra gondolok - a hirtelen feltűnő Jane ugyanis egy egészen más tanulmányt indít el benne. Azon túl, hogy alapvetően ez nem csak egy szerelmes dal (annak meg a megszokottól elég eltérő), szerintem a romantikus része nagyon aranyos, egyszerűen imádom azt, ahogyan Tarzan Jane- re néz, és maga sem tudja, mi ez az idegen érzés, csak nézi őt, és nem akar mással foglalkozni, csak vele... Ahh, a romantikus énem most kicsit felszínre került, és el is olvadt. A szám alapvetően talán angolul most jobb, bár én az Ákos- verziót is szeretem, mint feljebb említettem.

 

29. Gaston/Gaston
(A szépség és a szörnyeteg, 1991)

A gonosz dalok legviccesebbike, az, ami számunkra túlárad a humortól, és nem tudom, hogy az viccesebbé vagy szomorúbbá teszi, hogy amúgy Gaston ezt a sok csodát magáról komolyan gondolja. LeFou vezetésével a mennyekbe magasztaljuk a nem túl eszes ellenlábasunkat, arra mondjuk van gógyija, hogy eszébe jusson egy ötlet, meg hogy önmagát bálványozza, de hát ez Gaston, mit kezdjünk vele. Aztán már az elég árulkodó, ha a dalod címe a saját neved, ugyebár. (Jó kis fejtörő, kommentben olvastam a dal alatt: Gaston, a Gonosz királynő vagy Kuzco az egoistább? Az én megfejtésem amúgy a Gaston, Kuzco, királynő sorrend.) Vicces kis társadalomkritika ez egyébként, ha komolyan vesszük, ha meg nem, akkor ragadjunk le annál a sornál, hogy mindenben vastag Gaston, és szerintem ez sokat elárul.

 

28. Száll egy sötét dal/My lullaby
(Az oroszlánkirály II.: Simba büszkesége, 1998)

Hm, milyen vidám kis nótákat válogattam össze erre a tízesünkre, nem? Zira eleve az egyik legalulértékeltebb Disney- gonosz, csak mert folytatásban szerepel, és akkor a dalról már ne is beszéljünk. Egyszerűen zseniális gonosz dalt kapunk ebben a második részben, pedig csak egy DVD- s második rész. Én nem tudom, szerintem nem tudnék elaludni emellett a vernyákolás mellett, vagy ha igen, is rémálmaim volnának később, de ki tudja, lehet, Kovu mindig kapott egy ehhez haosnló aranyos kis altatót. A dal vége egyébként picit hozza a Készülj hát végének a hangulatát. Említettem már, szerintem nem is egyszer, Kútvölgyi Erzsébet a legnagyobb telitalálat Disney- szinkronhangok terén, az angol verzió szerintem siralmasan rossz, a magyar viszont az ő hangjával fenomenális. Ez a dal tényleg sötét, szép álmokat!

 

27. Bírnom kell a célig/I can go the distance
(Herkules, 1997)

Na, hát az ókori görög korba elkalauzoló mesénk is jó kis dalokat tartalmaz, ezeknek egyike a címszereplőnk szólója, amiben arról énekel, hogy bármi is a cél, eléri, miután ráébred, hogy nem oda való, ahol él. Hihetetlenül inspiráló egy dal ez, a kitartásról, hitről, reményről. A mondanivalóján és motiváló szövegén túl pedig egyébként a zenéje is nagyon redben van. Én szeretem az ilyen inspirációs cuccokat, és kész, ez a dal meg szép, ahogy van. (És kövezzenek meg, de nekem a még nem kigyúrt, ügyetlen Herkules sokkal szimpatikusabb.) Ez a szám szerintem angolul és magyarul egyaránt jól szól, talán az angolra voksolok, de amúgy nem lehet panaszunk a fordításra sem. Amúgy van egy olyan érzésem, hogy a Herkules fordítására kifejezetten sok időt szántak, vagy csak serencséjük volt, mert valami fenomálisak a fordítások és a szinkron.

 

26. Harci dobok/Savages
(Pocahontas, 1995)

Azért van egy-két igazán társadalombíráló, nagyon komoly, ezáltal kissé sötét dal a Disney- történelemben. Ezeknek egyik kiemelkedő darabja a Pocahontas klimaxában felcsendülő Harci dobok című dal. Nagyban zajlanak az események, az indiánok John Smith- t akarják megölni, az angolok meg az indiánokat, közben Pocahontas meg akarja őket állítani. A rasszizmust valami fenomenális módon közelíti meg, ráadásul két oldalról, kifejezetten örülök neki, hogy ezt a készítők bevállalták. Ugyan a mondanivalója gyerekként nem jön át, zeneileg akkor is élvezhető darab, idősebb fejjel pedig... Sokat elmond már a refrén is, söpredék, söpredék, talán nem is ember. Ne keverjünk most ide semmiféle elfoogadásügyi meg ilyesféle kérdéseket, de ez a szám akkor is egy bátor, erős vállalás volt a Disney részéről, ami ebben az esetben igen csak jól sült el.

 

25. Szegény mélabús lélek/Poor unfortunate souls
(A kis hableány, 1989)

Akkor megint egy gonosz dal (ebben a részben viszonylag sok van), ez egy igazi sötét, komoly, lassabb nóta. Ursula manipulatív, nem is kicsit, ez a lényege, ebben a dalban pedig ez remekül kiteljesedik. Erős váltások vannak benne, de alapvetően ez szerintem elviselhető. Kicsit a lelkekkel ez egy sötét, talán félelmetesebb atomoszférát jelenít meg, amitől kiskoromban azért kirázott a hideg - amúgy néha most is, csak ez már egy jó értelmében vett libabőr. Zeneileg talán az eredeti hanggal jobban tetszik, bár amúgy talán mégsem, az viszont biztos, hogy színészileg mindenképpen a mi zseniális Schubert Évánk adja át jobban a dalt, úgyhogy team magyar, nem csak azért, mert imádom Schubert Évát... na, jó, de, ez is közrejátszik benne. De hát azt, aki zseniális, megbocsátjuk, ha imádom, nem?

 

 

24. Másvilág/Friends on the Other Side 
(A hercegnő és a béka, 2009)

Oké, ez a rész hivatalosan is a "gonosz dalok" címet kaphatná, na mindegy. A hercegnő és a béka vudu doktora eleve a Disney egyik, ha nem legkarizmatikusabb főgonosza, a dala hihetetlenül élvezhető és sokoldalú. Az elejére anyukám azt mondta, hogy olyan "Aladdin- hangulata van", és egyébként van benne valami (és akkor már csak érdekesség, hogy Dr.Facilier egyik ihletője Jafar volt az Aladdinból). Ez a dal tényleg egy más világba kalauzol el, egy sötét, kicsit félelmetes világba. Manipuláció, gonoszság, varázslat, de még humor is akad ebben. Az meg csak egy mellékes megjegyzés, hogy Naveen milyen jól néz ki úgy az egész film alatt... Dr.Facilier a barátnőimmel nálunk egyfajta... hát mém lett, vagyis, akarom mondani, ő a mis istenünk. És az meg már csak puszta tény, hogy ebben a dalban kábé minden megvan, ami jó kis gonosz dalhoz szükséges. Mellesleg nagyon bírom, amikor a dal elején Facilier lepacsizik az árnyékával. Jó, ezt már tényleg csak úgy megemlítettem.

 

 

23. Szépség és a szörny (A szépség és a szörnyeteg, 1991)

Olyan szinten klisés, hogy hihetetlen, ez kábé minden Disney- dal toplista kötelezője, de hát mit tegyünk vele, ha egyszerűen és kalasszikusan jó, nem igaz? Kanna mama danolászik a kétszemélyes bál alatt Belle- nek és a szörnyetegnek (akit amúgy Adamnek hívnak, legalábbis állítólag, ma is tanultatok valamit). Romantikus, lassú, cuki, de kötelező, örök és ikonikus darab. A képi világról már ne is beszéljünk... Érdekes fordulat, hogy nem a főszereplőink búgnak egymásnak romantikusan, de talán ez az egyik oka a szám népszerűségének. Gyönyörű szép szerelmes szám, Pápai Erzsi hangjával gyönyörű, igazi érzelmes darab, az angol eredeti is nagyon szép, de egyébként a 2017- es változathoz készült Ariana Grande x John Legend változat is rendben van, de azért mindenképpen az eredetiket ajánlom, még akkor is, ha a 2017- es élőszereplős film egyetlen elviselhető pontja Luke Evanson kívül ez a dal.

 

22. Egyek vagyunk (Az oroszlánkirály II.: Simba büszkesége, 1998)

Na most, tudom, sokan utálják Stohl Andrást, de mondhat bárki bármit, én a hangjával még mindig szerelemben vagyok. Ahogy egyébként beteg dolog így, beteg dolog úgy, Simbával is (és alapjáraton nem gerjedek állatokra, nyugalom, alapból teljesen normális vagyok - mármint ezen a téren... na, mindegy). Ebben a dalban Kiarának tanít arról, hogy mind egy nagy család vagyunk, egyek, szeressük egymást, szép dolgok. Kicsit idealista, de szép. Persze később nagyban ellent mond a mi kedvenc oroszlánunk saját magának, ami amúgy realisztikusabbá teszi ezt az elsőre túl jónak tűnő kis álomvilágot. Ráadásul Kiara és Simba apa-lánya kapcsolata is szuperül tapintható a dalban. Igazi szép dal, szívderítő. (És tudjuk, én egy picit idealista vagyok, bízom benne, hogy egyszer mind egyenragúak leszünk mindentől függetlenül - még akkor is, ha a realista részen nem ért egyet, és tudja, hogy ez nem fog bekövetkezni.) Ezt mindenképpen magyarul ajánlom, nekem valamiért Simba eredeti hangjával ez nem ül. Pedig érdekes, sokan szeretik úgy is. Nekem viszont angolul kifejezetten nem tetszik. Meg hát Stohl András.

 

21. Készülj hát/Be prepared

Újabb gonoszunk fakad dalra, ezúttal Zordon személyében. A sebhelyes arcú oroszlán dalától gyerekként kifejezetten féltem (csakúgy, mint Ursuláétól), és ez is az egyik oka a zsenialitásának. Maga a látvány hátborzongató, elég hatásos a ránézésre is gonosz ellenlábasunk, amint zöld fényben állítja a saját oldalára a hiénákat (spoiler, aztán jól ki is nyírják őt), amikor menetelnek, az egyébként náci felvonulást idéz, és igen. Zordon a Disney legnagyobb politikusa, ez ebből a dalból csak úgy árad. Én tényleg nem akarok itt politikáról beszélni, de az oroszlánpolitika lehet kivétek, nem...? Ahhoz, hogy ez igazán jól szólaljon meg, mindenképpen szükséges Kristóf Tibor hangja, például az angol változat más hanggal szerintem kicsit kiherélt a magyarhoz képest. És most ígérem meg, hogy egy darabig leállok a gonsoz dalokkal ez után a rész után. Ámen.

 

Nos, ez volt a harmadik tízesünk, kezdünk elérni a vége felé. Most egy kicsit túl voltak tolva a gonosz dalok, tudom, de látszik, hogy ezt a listát csak úgy, az akkori érzéseim alapján dobtam össze, nem számolgattam, hogy egy poszton belül hogyan oszlanak meg majd a dalok műfajilag és meseileg (?) sem. Nos, remélem azért tetszett ez a darkos verziónk, ha igen, azt nyugodtan oszd meg velem egy komment formájában, meg persze azt is, ha nem. Nemsokára jön a negyedik rész, addig ha gondolod, kövess be Instagramon @fashionandbooksblog néven, ott mindig mindenről előre fogsz értesülni (meg megismerhestz egy picit engem, meg a nyomorult életemet), ha pedig kérdésed/kérésed van, e-mail formájában a fashionandbooksbusiness@gmail.com címen tudod felvenni velem a kapcsolatot. Legközelebb találkozunk, addig is szép napot!