If you can dream it, you can do it.

Divat, könyvek és a többi

Top 50 kedvenc Disney- dalom - a 10 legjobb Disney- dal

2019. március 06. - Coco Chanel Eszterrrka

3ca1b4411f538e9189b4755ac784fce6.jpg

Sziasztok! Hát igen, ez is elérkezett: befejezzük a top 50 Disney- dalos sorozatunkat. Hogy őszinte legyek, nagyon élveztem ezt írni, sajnálom is, hogy vége. Persze eltekintve attól, hogy ez egy baromi nehéz meló volt, és minden dal esetében a pillanatnyi kedvem döntött, igazából át volt ez gondolva, sok volt variálva a listán, de végül is ezek a dalok, ebben a sorrendben kerültek fel. Ami korántsem jelenti azt, hogy nem fájt a szívem egy-egy kihagyott darab miatt, és persze ezekről a mai lista elkezdése előtt esik majd szó. De előtte, mint afféle finálénál, most is kell egy kis rizsázás.

Azt már leszögeztük, hogy nem azért van csak egy-két klasszikus darab a listán, mert azok ne lennének jók, és nem tudom őket elismerni, egyszerűen a szívemhez nem nőttek hozzá annyira, mint az újabbak, és bizony az én világomnak a Hófehérke zenéje irritáló, az Alice Csodaországban- dalok unalmasak, a Dumbóban felcsendülőkre meg nem is emlékszem. Egyedüli, amire igen, az a Kisbabám (Baby Mine), de én ahhoz túl érzéketlen köcsög vagyok. Szóval igen, akad velem egy-két gond. Pár nagy cím pedig csak azért maradt ki, mert sajnos nem maradt rá hely, mert ilyen vagy olyan okból kifolyólag a másik 50 számomra fontosabb volt, jobban szeretem, így tisztább szívvel írtam őket a listára.

Ilyenkor 10 pluszt kéne írni, de ezt most bevallom, annyira nem gondoltam át, így biztos, hogy több lesz ezen a plusz listán, de sajnálom, Disney- berkekben zenéből nehéz nem jót mondani. De akkor lássuk is, kik azok, akik ugyan a listára nem kerültek fel, de fáj értük a szívem rendesen.

A Hamupipőke (1950) gyerekkorom kedvence volt, viszont egyetlen dal van csak, ami akkor is megragadt, és máig szeretem, ez pedig a Tündér keresztanya Abrakadabrája (Bibbidi-Bobbidi-Boo). A Pán Péter (1953) máig ikonikus Szállj, csak szállj (You can fly) című betétdala magam sem tudom, hogyan maradt le a listáról, de végül leszorult róla, bár amúgy alulértékeltnek tartom. A dzsungel könyve (1967) is tartalmazott nagyon jó kis dalokat, főként Balu vicces énekét, az Egy-két jó falatot (Bear naccesities) szeretném kiemelni, nagyon jó kis dal, egyedül azért maradt le, mert nekem az mindig "fiús" mese volt, és valahogyan mára sem nőtt annyira a szívmhez, pedig kifejezetten jó. Az Olivér és társai (1988) Why should I worry?- je egy egészen kivételesen jó kis nóta, nagyon sokáig benne volt az ötvenben, aztán jött valami, ami letaszította, de csakis azért, mert magával a mesével nincsenek emlékeim, és a dalt sem igazán ismerem magyarul, még csak azt sem tudom, mi a címe.

A szépség és a szörnyetegben (1991) is voltak még jó kis betétdalok, bármelyiket kiemelhetném, de őszintén szólva nekem csak az említett 3 volt igazán emlékezetes - még akkor is, ha az Őrá vártunk rég egy darabig listán volt. De valamiért nekem túlságosan Belle- effektus. Utólag hozzáteném, hogy a Vesszen a szörny is egy keserűen jó kis nóta, de nekem sosem volt emlékezetes, pedig tényleg dallamos, és jó is. Az Aladdinból (1992) lehagytam a Jóbarát (Friend like me) c.betétdalt, mivel a Prince Ali hozzám közelebb áll, és nem akartam más dalokat lehagyni Dzsini kétszeri szerepléséért. A Notre Dame- i toronyőr (1996) Quasimodója is dalra fakadt, méghozzá egy jó kis dalocskában az Ott járnék (Out there) címen, végül ezt is lehagytam, pedig volt olyan időszakom, amikor szerintem ez a top 20- ra is elegendő lett volna. És az a szám valóban egy remekmű. Csak éppen, amikor a lista készült, nem igazán éreztem úgy, hogy helyet kellene neki szorítanom.

A Herkules (1997) bármely dala feljöhetett volna, eredetileg az Erről mítosz szól (Gospel Truth) nagyon sokáig benne is volt, végül döntenem kellett, hogy a múzsák melyik darabja maradjon, és inkább a kicsit prögősebb Ő a sztárra esett a választásom, de egyébként a kezdő dalra sem panaszkodhatunk. (Eredetileg a hádészos repríz miatt ez maradt volna, de végül nem így lett.) A Mulanban (1998) nagy volt a harc a Hozzon örömet e nap és a Katonák dala (A girl worth fighting for) között, végül előbbi nyert, de az utóbbi is jó kis nóta. A Tarzan (1999) legszebb dala A szívem vigyáz rád (You'll be in my heart), de megint csak, nekem ez nem annyira hatolt a szívemig. Pedig tényleg szép dal, a gyorsabb verziója tetszik is, de a mesében felcsendülő nekem már sok, és mégsem elég. A Mackótestvérben (2003) is kivétel nélkül jó dalok voltak, hála Phil Collinsnak, magyarban Szolnoki Péternek, de végül engem csak a kezdő vett meg annyira hogy a listán is helyet kapjon, pedig kétségtelen, hogy a Repül a léptem (On my way) is nagyon jó dal. A hercegnő és a béka (2009) Evangline- je hihetetleül nyálas, de pont ettől olyan jó, végül azonban Ray danolászása kimaradt, ahogyan a Van egy város (Down in New Orleans) című kezdő track is, pedig az sokáig benne volt az ötvenben. Az Aranyhaj és a nagy gubanc (2010) záródala is igen ütős, végül azért maradt le, mert sokáig nem tudtam a létezéséről, mert nem szoktam megvárni a film végén (uppsz). 

Az előző részeket az alábbi linkeken tudod megtekinteni, ha eddig nem láttad őket:

Top 50 kedvenc Disney dalom - 10 jó Disney- dal

Top 50 kedvencem Disney- dalom - 10 jobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - 10 még jobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - 10 még annál is jobb Disney- dal

Top 50 kedvenc Disney- dalom - a 10 legjobb NEM Disney- dal

Na, és most, hogy az önpromó is megvolt, a mesetörténelem szinte minden Disney- dalát is felsoroltam egy ötrészes sorozatban, jöjjön is a nagy tízes, az elit, az én kedvenceim, avagy a 10 kedvenc (számomra legjobb) Disney- dalom.

 

10. Egy új élmény/A whole new world
(Aladdin, 1992)

Az egyik legikonikusabb Disney- szerelmes dal evör, ráadásul jó sok pici élményem kapcsolódik hozzá, előszeretettel énekelgetjük ezt a barátnőimmel suliban. Igazi kötelező darab, ráadásul pont attól olyan jó, hogy cuki és nyálas, és olyan szinten romantikus, hogy bah. Egyszerűen ezt a párost és a dalukat pont ezért lehetetlen nem szeretni. Miközben a dal is eléggé varázslatos hangulatot áraszt, egy varázszőnyegen repüljük körbe a világot, közben meg én szerelmes lehetek Miller Zoltán hangjába. És ezt még az sem tudja elrontani, hogy ebben a dalban Janza Kata valamiért idegesítő fejhangon énekel, bár ha ezt nem tette volna, lehet, hogy még egy magasabb pozícióba is befér ez a dal... Mondjuk azért még mindig a Lea Salongá- s eredetit ajánlom, de csss, a magyar is jó.

 

9. Tűzörvény/Hellfire
(A Notre Dame- i toronyőr, 1996)

Brutális, sötét, gonosz, romlott, és IMÁDOM! A Notre Dame- i toronyőr eleve olyan szinten sötét, ami gyerekmesébe nem igazán a legajánlatosabb (és még így is a lightos verziója Victor Hugo regényének), és ez a dal okozza a leginkább sötét pillanatokat. Frollo éneke kiemelkedik a főgonoszok dalai közül, még ha alapvetően szerintem a többi is jó. Párizs főbírója tudja magáról, hogy igaz ember (khm...), és nem érti, hogy az benne, ismétlem, benne, a mindenkinél csodálatosabb, igazabb, tisztességesebb emberben (khm 2...) hogyan gyúlhatott szenvedély egy szemérmetlen cigánylány iránt. Egy egész mozi van ráépítve arra, hogy Frollót beindította Esmeralda, aminek a kimondója ez az ének, amiben Máriához imádkozik bűntelen emberünk (khm 3...). Az egész magában hordozza az egyházi énekek hangulatát, és ez vegyíti a Disney- gonoszok dalainak stílusával, igazi kincs ez a dal. A Disneytől pedig kifejezetten merész vállalás, ahogyan az egész film az. Remekmű. És akkor ajánlom Peter Hollens nemrégi feldolgozását is, talán még jobb is, mint az eredeti.

 

8. Az élet az úr/Circle of Life
(Az oroszlánkirály, 1994)

Az élet az úúúúr!!! Na, most, nem tudom, ez kinél hogy van, de mivel nálunk valamiért van egy ismerősömben egy olyan berögződés, hogy ő tud énekelni, méghozzá ezt nagyon jól tudja énekelni (nincs rossz hangja, de jó meg pláne nem), ezért hallottam én ezt már elég rosszul előadva is, ezek után meg még jobban tudom értékelni Szulák Andrea munkáját. Ami egyébként olyan szinte jobb Elton John Circle of Life- jánál, hogy amikor anyukám életében először hallott belőle egy részletet angolul, megkérdezte, hogy ez ilyen rossz angolul? Igen, ehhez, hogy igazi remekmű legyen, bizony magyar szinkronra volt szükség. De egyébként hihetetlenül hangulatos, átadja az egész mesét, az elején az afrikai szöveg zseniális alap, az egésznek van egy olyan jó kis "magasztos" hangulata... Ennek a dalnak az esetben inkább ne is én beszéljek, a dal majd beszél magáért.

 

7. Ahogy csillan a távoli fény/How far I'll go
(Vaiana, 2016)

Ez a dal eredetileg az ötvenben sem volt benne (ismertem, de ennyi), aztán miután megnéztem a Vaianát, ami amúgy sokkal rosszabbul hangzik a Moanánál, de mindegy, szóval miután megnéztem, rájöttem, hogy szerelmes vagyok ebbe a számba, olyan szinten, hogy első tízben a helye, sőt végül régi kedvenceket is hátrébb szorított. Fuh, ez egy jó hosszú mondat lett. Szóval sok mindent mondhatunk az új Disneyre, szerintem a Vaianára vagy éppen a Zootopiára minőségben nem igazán érkezhet panasz, és ez előbbi esetében igaz a zenére is, annak ellenére, hogy az én top 50- be csak az ügyeletes főszereplőnk "vágy" dala fért fel. Vaiana messzire vágyik, unja a szigetet, hívja őt a végtelen. Ezt pedig egy csodálatos dalban énekli meg nekünk.

 

6. Erős légy/I'll make a man out of you
(Mulan, 1998)

Mondtam már, hogy ez a lista egy köcsögség? Egy kicsit sajnálom, hogy "csak" hatodik lett ez a szám, de mindegy. Az egyik valaha volt leginspirálóbb Disney- dal, amit egyébként szerintem minden egyes edzőteremben bátran játszhatnának. A szöveg inspirál és tanít, közben a képsorok... Emberek, a képsorok! Ezt videó nélkül szerintem nem érdemes hallgatni, hiába van ott Stohl András hangja (említettem már? Igen, miatta egy voks a magyar verzióra), ez a kiképzéses klipekkel együtt üt igazán. A katonák sorai viccessé teszik, közben amúgy ez egy komoly szám, az a rész pedig, amikor Shang elküldi Mulant, végül pedig Mulan magmássza az oszlopot... Na, az a személyes kedvenc jelentem az egész filmből, és egyébként a Disney- történelemből is az egyik kedvencem. Valamiért mindig izgulok Mulanért, hiába tudom, hogy sikerül neki. Igazi frenetikus élmény nekem ez minden egyes hallgatáskor, libabőr, borzongás, inspiráció, zsenális, amit tud, imádom. (És amúgy teljesen mellékesen ott van Shang felsőteste, de na, ez már tényleg teljesen mellékes.)

 

5. Ima/God help the outcasts
(A Notre Dame- i toronyőr)

Az egyik, ha nem leggyönyörűbb, egyben pedig a legönzetlenebb Disney- dal, amit csak ismerek. Sőt a legönzetlenebb dal, amit csak ismerek. Kizárólag angolul, ugyan Koós Réka hangja jó, de ide egyáltalán nem passzol, meg a szöveg is valahogyan jobb angolul... Miközben rejtetten van benne egy kis kritika az egyházzal és a hívőkkel kapcsolatosan, Esmeralda lelkét tulajdonképpen kirajzolódni látjuk a dalban. Nem hiszem, hogy ez után amúgy kérdéses, miért tartom Esmeraldát a Disney egyik legjobb hősnőjének... Megható, szívhez szóló, gyönyörű dal ez, lassú és melankólikus, az egyik legszebb dal a mesetörténelemben. Sokáig nem tudtam, hogy ennyire szeretem, régebben el is feledkeztem ennek a számnak a létezéséről, de ehhez a dalhoz talán meg kell érni, hogy értékelni tudjuk, micsoda szépen csiszolt gyöngyöt kapunk a kitaszított cigánylány népéért szóló imájába foglalva.

 

4. Végre látom már/I see the light
(Aranyhaj és a nagy gubanc, 2010)

A legszuperebb szerelmetes dal! Mármint az ilyen lassú, cuki fajtából. Azon túl, hogy Aranyhaj és Eugén eleve az egyik kedvenc Disney- párosom, és a daluk is nagyon rendben van. Több, mint rendben van. Azon kívül, hogy átadja a két karakter ellentétes személyiségét, a látványában egyszerűen varázslatos és gyönyörű, a zenéje meg hiába lassú, fülbemászó és nagyon szép. Mit nagyon szép? Gyönyörű. Az egyik leggyönyörűbb, amit a Disneytől kaptunk. Ugyan magyarul is szuper, ez is inkább angolul hallgatandó szerintem. És most komolyan? Lampionokkal kivilágított háttér, egy csónakban ülünk, Aranyhaj néz a nagy szemeivel, Eugénnak számomra elég csak lennie, énekelnek, méghozzá egy ilyen csodát... Kell ennél több? Oké, talán a végén, ha elcsattant volna az a csók, még egy kicsit jobb lenne, de ettől már igazán el tudok tekinteni.

 

3. Mi vár még rám/I'm still here (A kincses bolygó)

Mi? A kincses bolygó? Na, az mégis micsoda? Bizony, van egy ilyen című, borzasztóan és érthetetlenül alulértékelt Disney- mese, és ráadásul még egy igen csak jó betétdala is van. Amit kizárólag angolul ajánlok, olyan szinten, hogy kivételesen az angol verziót linkeltem be. Ez nem a magyar előadó, Bebe hibája, egyszerűen a magyar szöveg nem adja át annyira, ráadásul azért a hang is jobban passzol eredetiben. Ez a dal nem kifejezetten áraszt magából tipikus Disney- hangulatot, ahogyan egyébkétn a film sem feltétlenül (lévén, hogy sci-fi), ennek ellenére egész egyszerűen zseniális, annyira, hogy nekem a dobogóra is sikerült felkerülnie. A dal remekül átadja Jim lelkét és a bajait, emellett bemutatja, hogyan változik az antagonistánk egy apai figurává - amúgy talán pont ez az, ami A kincses bolygót olyan különleges remekművé teszi. Plusz Jimmel remekül lehet azonsoulni, a dalban is. A film és a dal nekem akkor is sikeres, csak mert megérint. És kész. Mindegy a pénzbeli bukás. Azt meg még hadd emeljen ki hogy a könnycsatornáim ugyan cserben hagytak (mint mindig), de mélyen legbelül elég jól zokogtam zon a részen, amikor Jim arra ébred, hogy az apja elhagyta őket. Volt egy olyan időszakom, nem is olyan régen, amikor rongyosra hallgattam, mert egy-két sorba borzasztóan bele tudtam élni magamat, a "And how can they say I'll never change? They're the ones that stay the same" tualjdonképpen egyféle mottóm volt egy időben. Ahh. Ilyen szinten már lehet bármit mondani egy dalra? Szerintem nem. Beszéljen magáért.

 

2. Ez nem lehet szerelem/I won't say (I'm in love)
(Herkules, 1997)

Na, kinek nem voltak még szerelmi gondjai? Nem kell nagyokra gondolni, az én "nagy sztorim" is csak annyi, hogy egy láthatatlan senki vagyok, oszt' soha senkinek nem fogok kelleni, a múltkori szerelmetes bejegyzés ihletője is nagyon tett rám mindig, úgyhogy ahj. És ilyenkor bizony azt mondja az embert, hogy ahh, ez nem szerelem, nem lehet szerelem, bla, bla, bla. Nyilván tagadjuk, de nyilván nem igaz. Megara problémájával éppen ezért könnyű azonosulni, ráadásul nagyon jól át is adja, ez a csaj komolyan, mint egy élő ember, úgy együtt tudsz vele érezni, pedig csak mesefigura. Amúgy igen, Megara pont azért az egyik legszuperebb Disney- csaj, mert hibázott, mint mi, megbántották, mint minket, pont ezért már nem is feltétlenül teljesen optimista, akárcsak mi sem. Úgyhogy valóban, kevés azonosulhatóbb dal van Disney- berkekben ennél, amiben talán mindneki megtalálja egy kicsit saját magát. Ezen túl meg amúgy a zenéje szuper, fülbemászó, nagyon rendben van. A szövege ugyan angolul jobb, jobban passzol, de Nyári Szilvia hangja miatt én a magyar verzióra voksolok, hiába jó egyébként az angol szinkron is. A múzsák részei pedig feldobják a szerelmi bánatos lány danolászását, mi ez, ha nem mestermű?

 

1. Tükörkép/Reflection
(Mulan, 1998)

Igen, nekem Mulan "vágy" dalocskája elegendő volt az első helyhez. Igazából, aki ismer, annak ez szerintem nem igazán volt meglepő. Mulannál jobban egy Disney- hős/hősnő sem vívódik, ő egy igazi királynője ennek, meg nálam amúgy mindennek, de mindegy. A Tükörkép látszólag csak egyfajta identitáskeresés, de szerintem ebbe annyi mindent bele lehet magyarázni, hogy ihajj. Az egész libabőrt okoz nekem, valahol nagyon mélyen a szívemen érint meg. "Ez a lány nem lesz jó feleség, s engedelmes gyermek" - haha, mintha csak rólam írták volna; kiálthat fel még sok mindenki más, nem csak én. Ugyan imádom Auth Csilla hangját, és tényleg nagyon jó a magyar változat, csaki sazért ajánlom a Lea Salonga- féle eredetit, mert annak van teljes verziója, ami szintén zseniális, Lea Salongáról meg szerintem elég annyit mondanom, hogy Mulanon kívül Jázmin énekhangját is ő adta, óriási tehetség. És amúgy tényleg. Magyarban Auth Csilla a kedvenc melakólikus hangom, külföldön meg Lea Salonga. Úgy játssza a lelki vívódást a dalban, olyan átéléssel, hogy wow. Ahogyan egyébként Auth Csillára sem panaszkodhatunk e téren. Na, mindegy, elmondhatatlan az a sok minden, amit én ezzel a dallal kapcsolatban érzek...

 

Nos, most kicsit szomorú vagyok, de a top 50- es listánk végére értünk. Kicsit szomorú vagyok, ami nevetséges lehet, de ez van. Ez nyilván mind csak a személyes véleményem, lécci, ne kövezz meg, ha a te kedvenced nincs a listámon, vagy éppen egy általad nem szeretett nótát én jó helyre soroltam. Az ízlésben a legszebb dolog, hogy emberenként változó.

De ennek vége, megvolt a finálé, kíváncsi vagyok a véleményekre, kommentben várom őket. Illetve az e-mail címem is működik, fashionandbooksbusiness@gmail.com. Instagramon is követhetsz, ha mindenről első körben akarsz értesülni, és előre tudni akarod, mikor várható poszt. Közben a szánalmas életemről is kaphatsz egy-két infót, de tényleg szánalmasakat. Ehhez a @fashionandbooksblog néven kell bekövetned. Ha gondolod, végezd el ezeket a műveleteket, ha meg nem, akkor csak annyit mondhatok, hogy ugyan ennek félig-meddig vége,  még nem áll meg az élet, szóval legközelebb találkozunk, addig is szép napot!

A bejegyzés trackback címe:

https://fashionandbooks.blog.hu/api/trackback/id/tr1114339879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.