A szeretet ünnepe

Sziasztok! December huszonnegyedike van, azaz Szenteste, vagyis az év egyik legszebb ünnepe: a karácsony. 

Mi teszi és tette a karácsony mindig is különlegessé? A hangulat? Hát, részben. Az ajándékozás? Igen, talán, valamilyen szinten. A családi összejövetel? Közeledünk az igazsághoz...A szeretet, gyerekek. Ilyen egyszerű.

2020 van, legtöbbünk számára nem ez volt a legjobb év (nekem annyira nem volt rossz, de én sem igazán így terveztem...), ennek ellenére a szeretetünknek és elfogadásunknak kéne megtartania azt a kis fényt ennek az évnek a pislákoló gyertyáján. Tűzhelyén. Tök mindegy.

December 24., mióta keresztény Európában élünk, Jézus születésének előestéje, merthogy ugye 25- én pedig magát a születését ünnepeljük. És milyen szép dolog, hogy Jézus születéséhez a szeretetet és a családot kötjük.

2020 van. Ebben az évben sokan nem értik még mindig, hogy miről is szól ez az egész. Mi a szeretet, mi a család. Ezek abszolút behatárolhatatlan, elvont fogalmak. Mindkettőt érezni kell. Nem lehet egy szóbeli definícióval leírni. A szeretet főnév, 7 betű áll. Hogy mit jelent? Aminek te érzed. A család főnév, 5 betű. Mit jelent? Aminek te érzed. Amiben élsz, amiben éltél, amiben élni fogsz, bárki, aki számodra az. Akivel megoszthatod a karácsonyodat vagy ha nem is, gondolhatsz rá. Akit szeretsz, azzal a megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan szeretettel.

Ha már keresztény ünnepről beszélünk, akkor igen, ápoljunk keresztény hagyományokat és értékeket. Ahogyan a Love Thy Neighbour című, egyébként zseniális dal is kimondja: szeresd felebarátodat, ezek a halhatatlan szavak, melyeket Jézus mondott, az egyetlen szabály, amely felülír mindent. 

Keresztény családban nőttem fel, hívő vagyok (nem igazán vallásos, de az mindegy, ez a téma máskorra marad), számomra ez pedig azt jelenti, hogy nem fordulok gyűlölettel embertársaim felé, mindenkinek adok esélyt, nem ítélkezem és igyekszem megbocsátani. Ha minden áron keresztény hagyományokat akarunk ápolni, akkor ez egy jó út lenne a kezdésre. Szeretetet és elfogadást hirdetni. 

2020- ban, karácsony előtt olyan szavakkal fordulni embertársainkhoz vagy, hogy konkrétabbak legyünk ugyebár, mert csak a hülye nem jött rá, mire is utalgatok itt, olyan kormányrendeletekkel, amik ellehetetlenítik az életüket, a legkevésbé keresztényi dolog, amit csak ember tehetne. A keresztény tanítás alapja legkevésbé sem a sok apró részlet, hogy ne válj el, ne szexelj házasság előtt, ne legyen tetoválásod, ne legyél meleg, ne dolgozz szombaton, ne csinálj ezt, ne csináld azt, ne legyél ilyen, ne legyén olyan. Nem. Az alapja a szeretet. Tudjátok, az az önzetlen szeretet, ami nem válogat bűnös és szent között Amit Jézus hirdetett és gyakorolt. Amit kézzel nem lehet megfogni és szavakkal nem szabad megmagyarázni. De igen, a szeretet fontos alapja az elfogadás, a diszkrimináció megszüntetése, az egyenlő jogok és esélyek.

És mi ez a szenteskedő beszéd? Nem tudom, de így 2020- ra már elegem van abból, hogy a Bibliára hivatkozva emberek jogait vegyék el, azt mondva, hogy ezzel keresztény értékeket védenek. Az egészet felborítják már ott, hogy embertársaik ellen fordulnak. Ha olyan fontosak a keresztény értékek, akkor kezdjük a szeretettel, mert én valahogy úgy érzem, az egyház második legfontosabb ünnep nem véletlenül él a szeretet ünnepeként a köztudatban. A szeretet ugyanis a keresztény felfogás szerint felette áll az úgymond "szabályoknak". Szóval, kérlek, ha már emberek életét akarod elrontani, legalább ne Isten nevére hivatkozz hozzá!

Meg miért akarnál ilyet tenni? Ha olyan mélyen vallásos vagy, akkor segíts az embereken. Adj nekik szeretetet. Az ingyen van. Persze, az utálat meg az ellenszenv is, de melyik ér többet? Szeretet kell adni, nem elvenni. Szeretetre esély adni, szeretetet hirdetni.

A szeretet vagy a család fogalmát egy mondatban megfogalmazni lehetetlen. Nincs rá definíció. Lehet próbálkozni, de mindkettő érzés alapú. Nincs egy szabály arra, hogy kit szeretsz, ki a családod, ki az anyád, ki az apád, ki a testvéred, ki a barátod. Nincs. Mert ezek megfoghatatlan dolgok, nem olyan, mint hogy rámutatsz az asztalra, hogy ez az asztal, és kész. Ez bonyolultabb és összetettebb ennél.

2020 van, karácsony. A szeretet ünnepe. Milyen jó lenne, ha tényleg tudnánk ezeket az értékeket, amiket a szélbe kiáltunk, tudnánk igazán képviselni és átvinni a hétköznapokba. Élhetővé tenni egy világot mindenki számára, aki szeretettel fordul feléd. Tök mindegy, hogy honnan jött, hogyan néz ki, kit szeret. Amíg szeretet ad, egyenlő esélyeket és szeretet érdemel.

Bátorkodtam idehozni ezt a témát, mert karácsony van, a világ meg tele van negativitással és gyűlölettel, amit valamiért egyesek (...) szeretnek tovább szítani. Ez sok szinten, sok okból háborít fel, nagyrészt ezt kifejtettem feljebb. Nem akarok politikai blogba átmenni, de ahogyan az idő halad előre, egyre inkább érdekel ez a világ, és gondoltam, bár a szavam sokat nem ér, azért megosztom a gondolataimat, mert ez így most bennem volt, és kész. Nem akarok vitákat szítani, a véleményemet megváltoztatni nem lehet, és nem is akarom, hogy lehessen, én elfogadást és szeretetet akarok hirdetni. Elfogadom mások ellentétes véleményét, támogatni azonban nem fogom.

Meg amúgy is szólásszabadság van elvileg, szóval, ja, ennyi igazából. Ünnepeljük a szeretetet. Tudom, szentimentális meg idealista meg libsi, sok defektem van, mint látjátok. És még csak nem is értek annyira a politikához, még szerencse, hogy a szavam semmit sem ér, nem igaz? Mégis büszkén vállalom, és hirdetem. Mert a szeretet az szeretet, a család az család, a karácsony pedig ezeket ünnepli.

Egyszer majd lehet jövök egy ennél összeszedettebb bejegyzéssel, mert ez elég kusza lett. Addig is további szép napot és boldog karácsonyt!